AcasăStiri generalePatriarhul Daniel: Pomenirea eroilor - cultură a sufletului românesc prin care afirmăm...

Patriarhul Daniel: Pomenirea eroilor – cultură a sufletului românesc prin care afirmăm conştiinţa unităţii naţionale

Pomenirea eroilor din neam în neam, din generaţie în generaţie, înseamnă o cultură a sufletului românesc prin care afirmăm conştiinţa unităţii naţionale şi cinstim demnitatea de creştini, a afirmat joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după slujba pomenirii eroilor neamului, la sărbătoarea Înălţării Domnului.

‘Pomenirea eroilor din neam în neam, din generaţie în generaţie, înseamnă o cultură a sufletului românesc. Parastasele şi pomelnicele sunt baza conştiinţei continuităţii noastre româneşti, pentru că îi pomenim din neam în neam, din generaţie în generaţie, afirmăm conştiinţa unităţii naţionale. Prin cinstire adusă eroilor neamului noi ne cinstim propriul popor şi demnitatea de creştini care ştiu că prin rugăciunea pentru cei trecuţi la Domnul arătăm iubirea noastră mai tare decât moartea. Oamenii mor atunci când sunt uitaţi, dar când sunt pomeniţi, când li se îngrijesc mormintele, când se aduc flori la morminte, însoţite de lumânări şi rugăciuni, atunci ei trăiesc, sunt în comuniune cu noi’, a spus Patriarhul Daniel, în predica de după slujba dedicată pomenirii eroilor români.

Întâistătătorul BOR a subliniat că în poporul român există o legătură între Cruce şi Înviere, iar întreaga noastră istorie este a una a jertfei şi a biruinţei.

‘În poporul român există o legătură între Cruce şi Înviere, între suferinţă şi biruinţă. Această legătură tainică între Cruce şi Înviere sau Înălţare este o prezenţă a lucrării Duhului Sfânt în poporul român, care a fost creştinat lent, nu la comandă (…) pentru că a fost chemat să aibă o credinţă puternică, să reziste în vremuri vitrege şi să fie statornic în încercări, care vin şi din interior, dar şi din exterior. (….) Deci întreaga istorie a poporului român este o istorie a jertfei şi a biruinţei, a suferinţei şi a biruinţei, a Crucii şi a Învierii’, a arătat patriarhul Daniel.

Patriarhul a accentuat că pomenirea eroilor ‘se face cu speranţa că cei care s-au jertfit pentru neamul românesc vor fi cinstiţi de Dumnezeu pentru iubirea lor smerită şi jertfelnică şi de poporul român, pentru că libertatea şi unitatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar care trebuie păstrate, apărate adesea în istorie’.

La Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

Mai multe slujbe de pomenire a eroilor au fost oficiate joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora din ţară şi din străinătate.

Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920, decizia fiind consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare naţională bisericească.

Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks