În cadrul exerciţiului EU-MODEX în care este simulat un accident chimic la combinatul Azomureş din Târgu Mureş, la care a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, a fost testat un sistem de simulare virtuală medicală cu o componentă de imersie totală, care va fi utilizat la pregătirea personalului medical de urgenţă.
‘Am folosit un sistem de simulare virtuală pe care, de regulă, îl folosim. Era un sistem, de obicei, cu care se lucrează pe ecrane, se lucrează cu avatar-uri şi cu simulări pe ecran, un sistem pe care îl avem de ceva timp. Am derulat şi un exerciţiu NATO pe el, dar acum s-a adăugat la el o componentă de imersie totală. Deci se pun anumiţi ochelari care te introduc în atmosferă total şi acolo sunt simulări medicale, e un medic care urmăreşte acest lucru şi care vede cum ai reacţionat, ce ai făcut şi care poate discuta cazul cu tine. Acest sistem a fost testat, a fost prezentat participanţilor şi ne vom baza mult pe el în viitor, pe pregătirea personalului medical de urgenţă, şi la nivelul UPU-urilor, dar şi la nivelul prespitalului, ambulanţă, SMURD, deci toţi care sunt implicaţi să folosim un astfel de sistem de simulare pentru ei, care poate să le ridice nivelul de pregătire’, a declarat, joi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.
Arafat a precizat că acest sistem de imersie totală este un unul foarte recent şi că România este printre primele state care îl deţine.
‘Străinii cunosc acest sistem, dar depinde cine-l are. Sistemul acesta de imersie totală este un sistem foarte recent ieşit şi suntem printre primii care-l deţinem.
Exerciţiul este organizat de DSU-IGSU, se desfăşoară în perioada 30 mai – 3 iunie pe raza municipiului Târgu Mureş şi are ca scop testarea procedurilor comune de intervenţie, precum şi utilitatea acestor exerciţii pentru autorităţi, cât şi pentru populaţie.