Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea a anunţat marţi că anul acesta căluşarii vâlceni vor relua tradiţia colindatului de Rusalii şi vineri, de la ora 17,00, vor fi prezenţi la Muzeul Satului de la Bujoreni, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Căluşului Vâlcean.
Potrivit sursei citate, la acest eveniment vor participa anul acesta formaţiile de căluşari din Frânceşti, Măciuca, Bălceşti, Drăgoeşti şi Şirineasa, alături de invitaţii lor speciali – ansamblurile ‘Izvoraşul’ şi ‘Plaiurile Olteţului’ din judeţul Olt, precum şi cunoscutul coregraf, Nea Mărin.
Vechi obicei pe plaiurile vâlcene, căluşul va putea fi admirat pe 13 iunie şi în comuna Şirineasa, unde se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a festivalului căluşarilor locali. Participă aceleaşi formaţii din cele cinci vetre căluşereşti vâlcene prezente şi la Muzeul Satului din Bujoreni, alături de căluşarii din Răşinari, judeţul Sibiu, în programul evenimentului fiind inclusă şi o paradă a participanţilor, care va avea loc pe traseul Primăria Şirineasa – Şcoala cu clasele I-VIII din localitate.
Căluşul este dansul cel mai spectaculos din folclorul românesc, ce se joacă de Rusalii de către cete de bărbaţi şi băieţi pentru a alunga ielele, şoimanele sau strigoii din gospodăriile sătenilor şi pentru a-i proteja de boli şi alte rele. Obiceiul se mai păstrează astăzi în câteva sate vâlcene, în special în cele din sudul judeţului, deşi astăzi semnificaţia ritualică a dansului s-a pierdut, acesta devenind mai mult un act artistic plin de măiestrie.