În Casa Darvas din Oradea a fost inaugurată expoziţia ‘Arte şi meserii în designul de mobilier’, amenajată în sufrageria de la etaj şi care cuprinde mai multe corpuri de mobilier achiziţionate din Glasgow în anul 2021, proiectate de fraţii Vágó József şi Vágó László, arhitecţi proeminenţi ai stilului Art Nouveau, născuţi la Oradea, mutaţi la Budapesta şi care au proiectat Casa Darvas – La Roche.
‘Noua decoraţie a sufrageriei Casei Darvas – La Roche este o noutate pentru peisajul nostru muzeistic. Garnitura de mobilier de aici este creaţia unui atelier budapestan din jurul anului 1900, mobilier care a fost atribuit studioului fraţilor Vágó din Budapesta datorită similitudinilor de stil între piesele cu design cert aparţinând atelierului. Istoria acestei garnituri este surprinzătoare pentru că a ajuns de la Budapesta în Scoţia, de unde a ajuns la Oradea. Cel mai important lucru este că s-a recuperat un patrimoniu artistic, cu valoare deosebită şi care mobilează Casa Darvas-La Roche, Muzeul Art Nouveau din Oradea’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul de patrimoniu de la Muzeul Naţional Peleş, dr. Alexandru Mircea Hortopan.
Piesele de mobilier au fost achiziţionate în urma raportului de evaluare şi expertiză făcut de către directorul Hortopan, care a concluzionat faptul că, datorită decoraţiunilor cât şi a formelor corpurilor, care preiau din simbolistica existentă în Casa Darvas – La Roche, mobilierul este potrivit pentru a face parte din bunurile de patrimoniu aflate în clădirea monument istoric.
Mobilierul a parcurs, în primul rând, mări şi ţări, transportat cu mare grijă, ambalat în cutii speciale, după care a trecut printr-un amplu proces de conservare şi restaurare, realizat de către colectivul condus de către expertul restaurator în lemn dr. Ilie Mitrea, de la Muzeul Naţional Brukenthal, în perioada 2021 – iunie 2022.
Directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea, a subliniat că, dacă alţii exportă mobilier de epocă, orădenii, dimpotrivă, au importat mobilier.
‘Casa Darvas şi acest mobilier, în atmosfera începutului de secol XX păstrată şi în celelalte camere, ne permite să creăm o poveste în jurul acestei case, în jurul arhitecţilor care au proiectat-o pentru că arta totală înseamnă arte şi meserii, înseamnă că arhitecţii proiectau şi cel mai mic detaliu,’ a precizat Angela Lupşea.
Restauratorul dr. Ilie Mitrea a prezentat ulterior întregul proces de restaurare, pe toate componentele cuprinse în garnitura de mobilier.
Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor va realiza în colaborare cu instituţiile muzeale amintite şi experţii implicaţi un catalog dedicat mobilierului, care va fi finalizat în luna octombrie 2022.
În cadrul procesului de achiziţie a mobilierului, deoarece provenienţa garniturii este din Ungaria, au fost consultaţi şi reprezentanţii de la Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta, care au recomandat că acest mobilier este important să fie încadrat în categoria bunurilor culturale având o valoare istorică semnificativă, datorită elementelor decorative şi de formă.
Fraţii Vágó László (1875-1933) şi Vágó József (1877-1947) s-au născut într-o familie cu nouă copii din Oradea. Părinţii au fost asimilaţi cetăţeni evrei şi, în cele din urmă, s-au mutat la Budapesta. József şi-a dorit de mic să devină arhitect, pasiune pe care i-a transmis-o şi fratelui său, László.
Printre operele lor în Oradea, în contextul mai larg al proiectelor acestora din Austro-Ungaria, se numără, pe lângă Casa Darvas, Casa Lajos Weinberger, Palatul Moskovits şi fiii, Cas Vago, Şcoala de Jandarmi (Universitatea din Oradea) şi altele.
Expoziţia ‘Arte şi meserii în designul de mobilier’ s-a realizat în cadrul unui proiect internaţional, în care Primăria Oradea este lider de proiect, numit ‘Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau’, acronim ArtNouveau2.
Acesta se derulează în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2022 şi are un buget total de 1.827.119 euro, buget distribuit între cei 9 parteneri implicaţi: Primăria Oradea, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta – Ungaria, Muzeul de Arte Aplicate din Viena – Austria, Muzeul de Arte şi Meşteşuguri din Zagreb – Croaţia, Universitatea Tehnică din Bratislava – Slovacia, Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale din Serbia.
Cele mai importante axe ale proiectului Art Nouveau 2 sunt: dezvoltarea educaţiei şi a cercetării profesionale în ceea ce priveşte cunoaşterea curentului Art Nouveau, planificarea urbană, promovarea patrimoniului Art Nouveau – secţiune legată foarte strâns de turism şi celebrarea Zilei Internaţionale Art Nouveau în 2021 şi 2022.
Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor este implicată în proiect în colaborare cu partenerii prin dezvoltarea unor programe educaţionale pentru tineri, respectiv organizarea unei expoziţii. Acestea vor fi completate de o serie de filme şi spoturi de promovare a patrimoniului arhitectural Art Nouveau orădean.