AcasăStiri generaleS-a deschis a şasea ediţie Bucharest Tech Week; cele mai noi aplicaţii...

S-a deschis a şasea ediţie Bucharest Tech Week; cele mai noi aplicaţii şi soluţii digitale

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest Tech Week, care aduce din nou în inima oraşului cele mai noi gadget-uri şi inovaţii din domeniul tech, dar şi ultimele aplicaţii şi soluţii digitale ce contribuie atât la îmbunătăţirea mediului de business, cât şi a vieţii personale, a început marţi la Bucureşti.

Ministrul Cercetării, Inovăƒrii şi Digitalizării, Sebastian-Ioan Burduja, a afirmat, în deschiderea evenimentului, că inovarea este unul dintre motoarele unei economii naţionale.

‘Inovarea înseamnă, de fapt, creşterea productivităţii muncii fiecăruia dintre noi şi asta înseamnă în fapt o dezvoltare economică mai accelerată. Ştim asta din secole de cercetare economică şi o s-o spun ca o moară stricată oricui o să mă asculte, pentru că este important să ne dăm seama că dacă ţara asta este să aibă o şansă în competiţia globală pentru resurse, talent şi succes, această şansă este inovarea, inovarea proprie economiei româneşti’, a declarat ministrul.

Burduja a precizat că, din păcate, România este pe ultimul loc pe toţi indicii de inovare.

‘Pe toţi indicii de inovare de la nivel european, România, din păcate, este pe ultimul loc, dar vestea bună este că, în mare, ştim ceea ce avem de făcut. Există un studiu foarte amplu făcut de experţii Băncii Mondiale care ne arată exact unde sunt problemele în ecosistemul de inovare românesc’, a mai spus ministrul.

El a afirmat că una dintre probleme ar fi sprijinul pe care statul poate şi trebuie să-l acorde în faza de creştere incipientă a unui start-up, ‘să vină să facă un found-matching, deci să dubleze investiţia privată într-un start-up riscant, într-un start-up la început de drum şi practic să devină parte din succesul respectivului start-up’.

‘Asta înseamnă şi reglarea unor deficienţe ale pieţei libere, dar şi oportunitate pentru stat să co-investească, de fapt să devină acţionar şi practic să beneficieze de eventualul succes al respectivei afaceri’, a spus ministrul Cercetării.

Burduja a precizat că este important să existe un parteneriat între mediul public şi mediul privat.

‘O să avem cadrul legal să-l facem, eu sper să avem şi bugetul să-l facem, pentru că în general şi aici suntem pe ultimul loc, de departe, cu 0,18 la sută din PIB pentru cercetare, dezvoltare în România. De asemenea, dincolo de parteneriatul public-privat, cercetarea, dezvoltarea, inovarea se face prin oameni, şi aici cred că avem de făcut un parteneriat între resursa umană de aici şi diaspora românească. România are nişte exemple excepţionale de oameni care performează în vest, începând cu SUA, dar în întreaga lume sunt români care au reuşit, au adunat fonduri, resurse, capital social şi mulţi dintre ei abia aşteaptă să le pună în folosul României. (…) Trebuie să găsim cadrul de a-i implica pe aceşti oameni şi de a-i conecta cu cei care sunt în România şi mişcă lucrurile’, a mai spus ministrul.

Octavian Oprea, vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României, a afirmat că ‘datele sunt noul aur al României’.

‘Datele sunt noul aur al României. Fără date nu putem avea predictibilitate, fără date nu putem dezvolta business, nu putem dezvolta soluţii informatice, nu putem face viaţa mai bună celor de lângă noi şi rolul nostru, al celor care se află de partea publică în acest moment este să de a gândi soluţii pentru a uşura viaţa celor care, practic, ne-au direcţionat către această zonă’, a afirmat Oprea.

Oficialul a precizat că România îşi propune ca în următorii zece ani să implementeze aproximativ 50 de proiecte de digitalizare, ‘fie că vorbim de proiecte de digitalizare în sănătate, învăţământ, în zona de muncă, unde avem nevoie de nevoie de sistem informatice, de platforme pe care să le accesăm în mod facil şi de unde avem nevoie să ne luăm informaţii real time, ajungând până la proiecte celebre, cum ar fi proiectul cloud-ului guvernamental, un proiect extrem de important pentru România, un instrument extrem de important, dar care nu va rezolva toate problemele pe care le-am întâmpinat fiecare dintre noi în interacţiunea cu statul român’.

Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a afirmat că Bucureştiul, un oraş ‘care are mai degrabă şapte oraşe cu şapte primari’, ar trebui să se unească, iar acest lucru se poate face prin digitalizare.

Bucharest Tech Week reuneşte în 2022 peste 100 de speakeri şi experţi internaţionali şi locali în tehnologie, 1.200 de profesionişti din diverse domenii şi verticale de business, peste 70 de companii ce îşi vor prezenta produsele şi serviciile celor peste 25.000 de pasionaţi de tehnologie.

Între 14 şi 17 iunie au loc la hotelul Radisson Blu conferinţe orientate spre teme de actualitate, susţinute de lideri internaţionali şi locali, dedicate profesioniştilor: Innovation, Metaverse, Future Retail, HR Masters, Java şi Software Architecture.

Business Summits aduce anul acesta, în premieră pentru România, summit-ul Metaverse. În cadrul acestuia experţi internaţionali de renume îşi vor prezenta teoriile şi vor veni cu aplicaţii în business ale acestui nou concept atât de dezbătut la nivel mondial.

Pe lângă cele şase summit-uri de business, în weekendul 17 – 19 iunie va putea fi vizitat gratuit, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, cel mai mare eveniment B2C din ecosistemul tehnologic autohton, expoziţia Tech Expo, parte importantă a Bucharest Tech Week, unde toţi iubitorii de tehnologie pot vedea şi interacţiona cu cele mai noi produse şi soluţii tech prezentate de companii locale şi internaţionale. 

Pe lângă cele peste 40 de standuri cu gadget-uri, vehicule electrice, accesorii smart, produse şi sisteme smart home şi smart living, smartphone-uri, laptop-uri, tablete, gadget-uri, roboţi sau drone, în premieră, la expoziţie, va fi amenajată o scenă unde vor avea loc paneluri, prezentări, demonstraţii, unboxing-uri şi sesiuni de gaming. 

Participarea la Tech Expo este gratuită pentru toate persoanele cu vârsta peste 18 ani, cu înscriere în prealabil pe https://www.techexpo.ro/. Atât Business Summits cât şi Tech Expo vor putea fi vizitate în întregime şi în mediul online, pe platforma MyConnector.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks