Proiectele implementate de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi CNCAN, finanţate cu 28,2 milioane de euro prin granturi norvegiene, au fost prezentate joi de Direcţia Fonduri Externe Nerambursabile.
Proiectele vizează combaterea reţelelor criminale interne şi transfrontaliere, îmbunătăţirea răspunsului autorităţilor în situaţii de urgenţă, inclusiv CBRN, îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite imigranţilor şi ameliorarea condiţiilor legale pentru minorităţile defavorizate.
‘Granturile norvegiene reprezintă o finanţare acordată de către Regatul Norvegiei, România fiind a doua ţară ca volum al finanţării, după Polonia. S-a luat, ca criteriu, dimensiunea ţării şi populaţia, de aceea noi suntem pe locul doi. Este foarte importantă această finanţare (…). Există şi Programul Afaceri Interne, care beneficiază, în acest cadru de finanţare, de 28,2 milioane de euro, din care noi finanţăm activităţi atât hard, respectiv achiziţii de echipamente şi servicii, cât şi soft, respectiv pregătiri profesionale ş.a.m.d. Programul se desfăşoară în colaborare cu partenerul vecin, sunt cinci proiecte predefinite, beneficiind de sprijinul foarte strâns al unor parteneri norvegieni din cadrul poliţiei norvegiene, al structurilor care se ocupă la ei de stările de urgenţă’, a precizat Eugen Vălean, şef al Biroului Granturi Externe şi managerul Programului Afaceri Interne din cadrul MAI.
Potrivit acestuia, unul din proiectele importante este cel care vizează modernizarea echipamentelor de care dispune MAI, dar şi cel referitor la dotările IGSU.
‘Avem o componentă importantă legată de modernizarea echipamentelor de care dispune MAI, de exemplu, sistemul AFIS, un sistem prin care se pot compara şi gestiona amprentele digitale. Proiectul acesta este aproape 9 milioane de euro, un proiect important. Avem şi un proiect care este implementat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în care doar poligonul de antrenament costă 3 milioane şi ceva de euro, care, deşi este 6 milioane de euro valoarea întregului proiect, în momentul în care vine o inundaţie sau un cutremur devine extrem de important. Este un proiect important, de 4,2 milioane de euro. De asemenea, mai finanţăm poligoane de antrenament în caz de dezastre. Pot veni cutremure, alte situaţii de urgenţă care pot apărea şi e foarte important să avem pregătite forţele noastre de intervenţie pentru astfel de situaţii. Mai avem un proiect implementat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în momentul în care avem o criză a imigranţilor, cum a fost aceasta, vedem că, deşi proiectul este de 6 milioane, îşi capătă importanţa lui. Sunt nişte adăposturi temporare, tabere care se fac, există nişte corturi pentru cazare şi containere unde se desfăşoară selecţia, identificarea ş.a.m.d’, a subliniat Vălean.
Cât priveşte comunitatea roma, Eugen Vălean a spus că un proiect este dedicat pentru facilitarea interacţiunii cu MAI a acestei minorităţi, prin asigurarea de documente de identitate sau crearea unei unităţi pentru combaterea infracţiunilor motivate de ură.
‘Noi avem posibilitatea de a acţiona doar în domeniul nostru de competenţă, baza problemelor este sărăcia şi lipsa de educaţie la comunitatea roma. Ceea ce putem noi să facem este să le facilităm interacţiunea cu Ministerul de Interne pentru a le asigura documente de identitate, pentru a le facilita interacţiunea cu autorităţile locale şi aici vom fi ajutaţi de către un ONG specializat în problematica roma, care este acum în curs de selecţie. O altă chestiune importantă este aceea că am realizat la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei o unitate pentru combaterea infracţiunilor motivate de ură, astfel încât dacă cineva se simte lezat – pentru că sunt considerate totuşi comunităţi vulnerabile – se poate adresa acestei unităţi care va lua măsurile care se impun, potrivit legii’, a concluzionat oficialul MAI.
Finanţarea proiectelor este asigurată prin contribuţia norvegiană în proporţie de 85% şi cofinanţarea naţională de 15%, utilizându-se un sistem de prefinanţare 100%, ceea ce scade presiunea asupra bugetului de stat, însă necesită o implementare mai riguroasă, cu calendare mai stricte şi previziuni precise, potrivit MAI.
Mecanismul Financiar Norvegian, denumit şi ‘Granturile Norvegiene’, este o schemă de finanţare nerambursabilă care fost instituită în urma încheierii unui Acord între Regatul Norvegiei şi Uniunea Europeană, prin care Norvegia îşi asumă responsabilitatea finanţării unor proiecte menite să contribuie la reducerea disparităţilor în Spaţiul Economic European (SEE), să creeze un mediu mai sigur în spaţiul comun de libertate, securitate şi justiţie, într-o Europă mai stabilă, mai paşnică şi mai prosperă, acesta fiind primul obiectiv general.
La eveniment a participat ambasadorul Regatului Norvegiei în România, Siri Barry. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)