AcasăStiri generaleVaslui: Exerciţiu de simulare a două cutremure, organizat de ISU la un...

Vaslui: Exerciţiu de simulare a două cutremure, organizat de ISU la un liceu şi la primăria Negreşti

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Podul Înalt’ (ISU) Vaslui a efectuat, vineri, un exerciţiu tactic cu forţe şi mijloace în teren, în care s-a simulat producerea la un interval de aproximativ cinci ore, a două cutremure cu magnitudinea de 7,2 respectiv 6,2 grade pe scara Richter.

Potrivit scenariului ISU, seismele au afectat toate localităţile judeţului Vaslui, situaţia cea mai gravă fiind în oraşul Negreşti, unde au fost înregistrate pagube majore la căminul internat al Liceului Tehnologic ‘Nicolae Iorga’, blocul nr. 3 din localitate, sediul primăriei şi reţelele de utilităţi. De asemenea, peste 30 de persoane au fost afectate direct de cutremur, viaţa acestora fiind pusă în pericol.

‘Din cauza cutremurului, în corpul B al căminului internat aparţinând Liceului Tehnologic ‘Nicolae Iorga’ Negreşti, scara principală de acces în clădire a fost grav avariată, iar la etajul I a avut loc o explozie urmată de un incendiu care s-a extins cu repeziciune. O parte dintre persoanele surprinse de incendiu s-au evacuat spre etajele superioare, alte patru persoane adăpostindu-se într-una dintre băile de la etajul I al internatului. Pe timpul misiunilor de salvare, are loc o replică a cutremurului, aceasta având magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter. În urma acestei replici majore, două scări ale unui bloc din localitate au fost puternic avariate. În interiorul imobilului au fost surprinse 15 persoane, opt dintre acestea fiind rănite destul de grav. Din primele informaţii, o persoană în vârstă care locuia în imobil este dată dispărută. De asemenea, în urma acestei replici, magistrala de alimentare cu apă a oraşului a fost avariată, conducta de alimentare cu gaze naturale a fost deformată iar în interior se simte mirosul mercaptanului, ceea ce indică scurgeri de gaze, sistemul de alimentare cu energie electrică al Primăriei oraşului Negreşti este afectat. Comunicaţiile în zonă sunt întrerupte’, indică scenariul exerciţiului tactic.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu, pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

‘Pe timpul exerciţiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, inclusiv echipa de căutare canină, echipe de extragere a victimelor din zonele de pericol şi de acordare a primului ajutor medical răniţilor. La fel ca în situaţiile reale, echipajele SMURD şi ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit pentru salvarea persoanelor, trierea victimelor şi acordarea primului ajutor în Postul Medical Avansat, precum şi transportarea acestora la unităţile medicale din proximitate. A fost nevoie şi de intervenţia alpiniştilor pentru salvarea şi evacuarea victimelor rămase blocate în internatul liceului. În timpul misiunilor, s-a impus intervenţia forţelor de ordine publică, din cauza unor persoane care căutau să sustragă materiale reciclabile, acestea devenind recalcitrante. Fluidizarea traficului şi asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe traseele de deplasare, pe timpul desfăşurării exerciţiului au fost asigurate de către poliţişti’, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.

La exerciţiu au participat 14 autospeciale şi 56 militari din cadrul ISU, alături de reprezentanţi ai mai multor instituţii. Acţiunea a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creşterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc, dar şi verificarea punerii în aplicare, atât a planurilor proprii, cât şi a celor de cooperare. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks