Asociaţia Grund Community sprijină integrarea refugiaţilor ucraineni sosiţi în Oradea organizând, în următoarele trei luni, ateliere de cusut, tabere de vară integrate pentru copii, dar şi întâlnirea cu alţi copii la Şcoala internaţională.
‘Scopul principal al programelor este de a oferi intervalul de timp şi condiţiile materiale pentru cetăţenii ucraineni în ideea să se conecteze cu localnicii în limbajul comun al activităţilor artizanale, al descoperirii, al jocului şi, astfel, să se integreze într-o comunitate care este în mod inerent multilingv şi multicultural,’ a declarat, într-un comunicat, preşedintele asociaţiei, Aczél Dóra.
Asociaţia Grund Community din Oradea, înfiinţată în 2019, este dedicată educaţiei şi predării non-formale, atât la nivelul copiilor, familiilor, cât şi grupurilor de persoane interesate care, deşi nu sunt neapărat pregătite, sunt deschise să experimenteze activităţi noi.
Asociaţia a atras atenţia publicului prin deschiderea primei grădini comunitare din Oradea, dar şi prin alte proiecte realizate împreună cu Fundaţia Comunitară Oradea (FCO), ca şi acest proiect estival.
Astfel, începând cu luna iunie, Grund Community îi invită pe copii, tineri şi adulţi în spaţiul Comunitecii al Fundaţiei Comunitare Oradea, la etajul 1 al magazinului Crişul, pentru ateliere de cusut, în care participanţii croiesc şi decorează împreună articole vestimentare. Scopul activităţilor vizează conştientizarea importanţei reducerii poluării şi dobândirea de cunoştinţe legate de sectorul vestimentar.
Cei care se pot simţi mai bine în natură, se pot îndrepta spre Grădina Comunitară a unchiului Peter şi evenimentele Gândaci şi frunze, unde sunt bineveniţi copiii – şi nu numai – pentru plimbări de explorare delicioasă a naturii în livadă. De asemenea, copiii ucraineni sunt invitaţi să participe la Şcoala de vară, organizată în colaborare cu International School of Oradea, unde îşi pot găsi colegi de joacă într-un mediu internaţional.
Copiii ucraineni cu vârste între 6 şi 12 ani se pot bucura de taberele de vară numite Gr(o)unded Camp, gratuite, care sunt găzduite în spaţiul Fermei Posticum în luna august şi unde pot participa la activităţi de cunoaştere şi autocunoaştere prin natură.
Toate aceste evenimente se vor derula în cadrul programului Oxfam International, finanţat prin ‘Integration Program for Refugees’, un program înfiinţat cu sprijinul Marii Britanii şi al Guvernului britanic, coordonat la nivel naţional de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România (FFCR) şi implementat la nivel local prin Fundaţia Comunitară Oradea şi Asociaţia Grund Community.