Orologiul elveţian care a fost pus în funcţiune la 1878 în turnul Palatului Administrativ din municipiul Arad, sediu al Primăriei şi Prefecturii, este demontat în aceste zile pentru a fi recondiţionat, proces care va dura cel puţin opt luni şi va costa circa 200.000 de lei.
Primarul municipiului, Călin Bibarţ, a declarat, luni, că orologiul din turnul clădirii istorice va fi reparat pentru că multe piese au fost afectate de trecerea timpului, iar ceasul nu mai prezenta ora exactă.
Ceasul va fi transportat în atelierul unei firme din oraş care a câştigat licitaţia iniţiată de Primăria Arad pentru recondiţionarea orologiului.
‘Am reuşit să terminăm toată documentaţia pentru a repara ceasul din turn, un ceas cu o vechime frumoasă, cu o istorie. Mă bucur că firma e din Arad, o firmă cu tradiţie, o firmă care face acest lucru pentru multe ceasuri din România şi nu numai. Mă bucur că reuşesc să se apuce de lucru. Pentru că vor urma Zilele Aradului, în acea perioadă va fi pus ceva provizoriu în locul ceasului. Mai lipsesc şi din piesele originale, avem şi un clopot care bătea, încercăm să recondiţionăm totul. Sperăm ca anul viitor să facem un traseu vizitabil care să includă Sala Ferdinand şi Turnul cu ceas’, a declarat primarul Călin Bibarţ.
Timp de opt luni, orologiul va fi supus unui amplu proces de recondiţionare, care presupune şi reconstruirea în atelier a unor elemente dispărute sau degradate. Va fi refăcut inclusiv sistemul audio al ceasului, pentru a se putea reda din nou imnul Europei la ore exacte. De asemenea, va fi restaurat clopotul care va bate la ora exactă şi la sferturile de oră.
Lucrările de recondiţionare se ridică la aproximativ 200.000 de lei (TVA inclus), bani alocaţi din bugetul local.
Conform Centrului Naţional de Informare Turistică Arad, orologiul din Turnul Palatului Administrativ a fost adus din Elveţia şi a fost pus în funcţiune în 1878, adică la un an de la inaugurarea clădirii.
Palatul Administrativ are un turn înalt de 54 de metri ce ‘aminteşte de primăriile flamande’, având multe elemente renascentiste de orientare flamandă, mai arată sursa citată. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)