Un bust al lui Mihai Eminescu realizat de sculptorul Romeo Protopopescu, prima lucrare de acest fel din Tulcea, a fost dezvelit, duminică, de Ziua Naţională a Culturii, într-un parc din apropierea centrului municipiului, parc ce va purta numele poetului şi publicistului român, a anunţat primarul Ştefan Ilie.
Ceremonialul de dezvelire a inclus atât un serviciu religios oficiat de reprezentanţi ai Episcopiei Tulcei, cât şi de recitaluri de poezie, discursuri susţinute de autorităţi şi personalităţi culturale.
‘Acum cinci, şase ani, Consiliul local a avut această propunere de a executa bustul lui Mihai Eminescu. S-a dat comandă, iar după ce a fost realizat nu a primit avizul Comisiei naţionale de monumente, deoarece bustul nu semăna cu marele poet. Cei care l-au realizat au acţionat în instanţă Primăria şi au obţinut banii. Odată cu preluarea mandatului de primar am reluat achiziţia’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
El a mai spus că alături de lucrarea semnată de sculptorul Romeo Protopopescu, aflată în parcul TAVS, a fost plantat şi un tei şi că parcul va purta numele poetului şi publicistului român.
‘Am primit deja foarte multe solicitări pentru ca acest parc să se numească parcul Mihai Eminescu’, a menţionat primarul.
Una dintre cele două adolescente care au dezvelit bustul lui Mihai Eminescu, Yeliz Mustafa, elevă în calasa a IX-a la Colegiul dobrogean ‘Spiru Haret’, s-a declarat ‘onorată’ de participarea la acţiune.
‘E o foarte mare onoare pentru mine, având în vedere că Mihai Eminescu este un luceafăr al culturii româneşti. E aici, printre noi, se simte. Versurile lui îl fac să fie aici, lângă noi, în fiecare moment’, a afirmat Yeliz Mustafa.
Ziua Culturii Naţionale va continua, la ora 18,00, la Teatrul ‘Jean Bart’ din municipiu, acolo unde Teatrul naţional de operă şi operetă ‘Nae Leonard’ din Galaţi va prezenta spectacolul ‘Luceafărul’ de Nicolae Bretan, realizat după o idee a regretatului bariton Emil Pinghiriac, în regia discipolului acestuia, tenorul Adrian Mărginean.
‘Este un spectacol de operă cu incursiuni în teme metafizice şi spirituale, care îmbină tensiunea dramatică şi eleganţa lirică, la pian interpretând Ludmila Calalb, din distribuţia spectacolului făcând parte soliştii Florin Bobei – Luceafărul, Lorena Mărginean – fata de împărat, Adrian Mărginean – pajul, corăbierul, Valeria Drăguş – jupâniţa, Sebastian Băncilă – arhanghelul Mihail, mesajul spectacolului fiind nuanţat şi prin participarea balerinilor Florentina Ştefan şi Ionuţ Ţurlea şi o coloratură aparte este adusă prin proiecţia video semnată Alexandru Roşu’, se arată în comunicatul de presă al Centrului cultural ‘Jean Bart’.
Luni, la ora 10,00, Biblioteca judeţeană ‘Panait Cerna’ va găzdui spectacolul ‘Eminescu, o stea nemuritoare’, realizat în parteneriat cu Liceul de arte ‘George Georgescu’, iar la ora 18,00, la Teatrul ‘Jean Bart’ va avea loc spectacolul de muzică, dans şi poezie intitulat ‘Eminescu, la ceas aniversar’, organizat de Palatul Copiilor.