În timp ce românii se bucurau de succesele naționalei de la Euro 2024, în spatele cortinei s-au luat decizii care le vor impacta libertatea pe viitor.
Astfel, chiar pe 26 iunie, în ziua meciului România – Slovacia, Camera Deputaților adopta – în calitate de for decizional – proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, scrie r3media.ro.
Mai precis, conform PL-x nr. 170/2024, clădirile noi nu vor mai putea fi prevăzute cu centrale de apartament pe gaz, indiferent că sunt locuințe private sau colective.
Doar AUR și patru neafiliați au votat împotriva legii.
Centralele de apartament din locuințele existente vor trebui să treacă un test de performanță energetică, iar dacă nu se vor încadra noilor indici de performanță energetică, trebuie să fie înlocuite, scrie Newsweek.
Posesorii de centrale termice de apartament care nu se vor încadra în noii parametri energetici impuși de UE, au la dispoziție următoarele variante:
-descentralizate de alimentare cu energie, bazate pe surse regenerabile de energie;
– de cogenerare/trigenerare;
-de racordare la reţelele urbane de încălzire sau de răcire;
– pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;
– schimbătoare de căldură sol-aer;
– recuperatoare de căldură;
– orice combinație a acestora
Informația a fost confirmată „pe teren” de către șeful uneia dintre celei mai mari companii de stat, care se ocupă cu încălzirea centralizată.
Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța, a spus că oamenii nu mai au voie să se debranșeze de la sistemul de stat pentru a-și instala centrale de apartament, pentru că acestea vor fi interzise.
„Facem doar rebranșări nu și debranșări. Pentru investițiile care se fac, nu se justifică să se mai facă debranșări. Se poate interzice debranșarea pentru că este zonă unitară, este legea 325 care prevede că în zona unitară nu se fac debranșări. Anul acesta nu mai facem debranșări iar rebranșările le facem gratuit. Acesta este și politica europeană, să se desființeze centralele de apartament“, a declarat Liviu Popa, directorul Termoficare, pentru Replica de Constanța.
În acest context merită amintit că interzicerea centralelor de apartament este prevăzută în Directiva privind performanța energetică a clădirilor, adoptată de UE.
Deși în textul directivei este prevăzută clar „eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili”, reprezentanții Uniunii Europene au transmis că interzicerea centralelor de apartament este o „dezinformare”.
Din păcate, nu este, iar românii care nu au centrale pe gaz performante vor trebui să le schimbe cu alte instalații sau să se racordeze la sistemul centralizat de stat.
Articolul A început interzicerea centralelor de apartament: oamenii nu mai au voie să se debranșeze de la sistemul de încălzire de stat apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro