Fostul director general al Operei Naţionale Române din Timişoara (ONRT), tenorul Corneliu Murgu, a murit, la vârsta de 73 de ani, în ziua în care ONRT aniversează 74 de ani de la primul spectacol al instituţiei, ‘Aida’, de Giseppe Verdi.
Corneliu Murgu a condus 19 ani Opera din Timişoara, arată un comunicat al ONRT remis, marţi, AGERPRES.
Cariera artistică a timişoreanului Corneliu Murgu a cunoscut o traiectorie spectaculoasă, răspândită pe cinci continente.
Şi-a continuat studiile de specialitate începute în ţară la una dintre cele mai înalte şcoli de canto – Conservatorul din Florenţa, perfecţionându-se cu Marcello del Monaco, fratele marelui tenor Mario del Monaco. Rezultatul acestor instruiri de excepţie s-a concretizat prin obţinerea unor importante premii pentru interpretare vocală la Vercelli (1977) şi la Treviso (1978), dar mai ales prin contracte cu cele mai renumite opere italiene: Roma, ‘La Fenice’, ‘Terme di Caracalla’, ‘Giuseppe Verdi’ din Trieste, Arena din Verona şi altele.
Calitatea vocală excepţională l-a recomandat pentru rolurile repertoriului spinto cum ar fi Andrea Chenier, Calaf, Cavaradossi, Samson, Turiddu, Radames, Luigi, Dick Johnson culminând cu Canio şi Otello.
După debutul în rolul Riccardo din ‘Bal mascat’ de la Metropolitan din New York, Corneliu Murgu a fost invitat cu regularitate în SUA, evoluând pe scenele teatrelor lirice din Philadelphia, Pittsburg, New Orleans, Palm Beach, Denver.
Fiind considerat unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi contemporani ai rolului Otello din opera omonimă a lui G. Verdi, Corneliu Murgu a primit Medalia Verdi d’Oro la Parma (Italia) în anul 1987.
În perioada mandatului de director general al ONRT (2000 – 2019) a dezvoltat continuu repertoriul instituţiei şi a contribuit la închegarea ansamblurilor artistice, a continuat Festivalul Internaţional ‘Timişoara Muzicală’, a pus bazele Festivalului de operă şi operetă în aer liber, a înscris instituţia în Asociaţia ‘Central & Estern Europeeans Contries’, a organizat la Timişoara o ediţie a renumitului Concurs Internaţional de Canto de la Verviers, Belgia, a invitat în spectacolele instituţiei solişti, dirijori, regizori, scenografi, coregrafi cu renume internaţional.
De-a lungul perioadei sale de management a organizat numeroase turnee ale colectivului Operei timişorene în Olanda, Austria, Germania, Italia, Belgia, Spania, Qatar, Liban, Grecia, Serbia, Ungaria etc.
Apreciat pentru activitatea sa artistică extraordinar de bogată, a fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios, în rang de ‘Cavaler’ de către preşedintele României. În anul 2001 i s-a acordat titlul de ‘Cetăţean de Onoare’ al municipiului Timişoara.
‘Aceste repere, alături de eleganţa sa aristocratică caracterizează o personalitate şi un om deosebit despre care nu putem vorbi decât la timpul prezent, Maestrul Corneliu Murgu va fi mereu alături de noi, ocupând un binemeritat loc în istoria acestui teatru pe care l-a iubit atât de mult. Îi vom păstra cu toţii o caldă şi neştearsă amintire. Condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!’, se arată în comunicatul ONRT.