Acasă93A şaptea ediţie Race for the Cure, în format digital, timp de...

A şaptea ediţie Race for the Cure, în format digital, timp de două săptămâni

A şaptea ediţie a evenimentului Race for the Cure România are loc în perioada 26 septembrie – 10 octombrie 2021, în format digital/online, simultan cu alte 32 de ţări europene partenere, întrucât datele privind incidenţa infectării cu virusul SARS-CoV-2 în Bucureşti nu permit organizarea cursei în format fizic, aşa cum era planificat, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca.

‘Pe parcursul acestor două săptămâni de desfăşurare a Race for the Cure, ne facem propria cursă de alergare sau de plimbare, singuri sau în grupuri mici, dar ne reunim online, postând poze sau scurte filmuleţe cu #RTFC2021 sau #Renasterea 2021. O altă oportunitate pentru noi, în acest context digital, este aceea că putem fi parte din marea comunitate a celor cărora le pasă de sănătatea femeilor, indiferent de oraşul sau ţara în care locuim. Cei care sunt în străinătate, chiar dacă sunt departe, pot contribui la salvarea de vieţi în ţara lor. Fondurile obţinute din înscrierile online ale participanţilor vor merge către sănătatea femeilor. O înscriere este 50 de lei şi reprezintă un test gratuit Papanicolau pentru o femeie, iar patru înscrieri se pot transforma într-o mamografie gratuită’, a precizat Andreea Esca.

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a subliniat necesitatea unor programe naţionale de screening şi a unui plan naţional de cancer, dar şi importanţa accesului pacienţilor oncologici la tratament şi analize.

‘Limitarea accesului pacienţilor oncologici în spitale, de la debutul pandemiei COVID-19, sau teama lor de a se expune la riscul de infectare cu noul coronavirus au condus la întârzieri în diagnosticare şi includerea lor în tratament. (…) Este momentul să prioritizăm crearea de circuite separate în spitale şi dezvoltarea unor sisteme ale accesului la investigaţii medicale, care să permită diagnosticarea rapidă şi includerea în tratament, pentru că întârzieri de şase luni pentru pacienţii oncologici pot reprezenta diferenţa dintre viaţă şi moarte’, a spus Mihaela Geoană.

Ea a amintit că numărul de cazuri de cancer pulmonar la femei ar trebuie să reprezinte o preocupare pentru oportunitatea unui Program pilot de screening pulmonar pentru populaţia aflată în zona de risc.

‘La nivel european există peste opt astfel de proiecte de screening care şi-au dovedit cost-eficienţa. În SUA, screeningul prin tomografie computerizată a determinat reducerea mortalităţii prin cancer pulmonar cu 25%, comparativ cu realizarea radiografiilor standard. (…) Planul european de combatere a cancerului lansat de Comisia Europeană anul acesta poate fi un prilej pentru România de a recupera decalajele pe care le are faţă de celelalte state, în toate cele patru domenii prioritate – prevenţia, depistarea timpurie, diagnosticarea şi tratamentul, îmbunătăţirea calităţii vieţii’, a adăugat preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Prezent la eveniment în calitate de gazdă, întrucât conferinţa de presă a avut loc la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, preşedintele COSR, a subliniat că în fiecare an instituţia pe care o conduce susţine activitatea Fundaţiei Renaşterea, pentru că ‘sănătatea este starea care permite liniştea şi armonia’.

‘Cel mai important e să prevenim, e important să ne testăm periodic, pentru a afla dacă avem sau nu o problemă medicală. Noi, COSR, vă suntem în continuare alături şi vă susţinem pentru iniţiativele extraordinare pe care le aveţi privind sănătatea femeii’, a adăugat preşedintele COSR.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a vorbit despre importanţa activităţii fizice la orice vârstă, încă din etapa preşcolară şi şcolară, pentru dobândirea unui comportament activ pentru viaţă sănătoasă.

‘Am ascultat statisticile prezentate privind cancerul şi m-am gândit că şi în domeniul sportului de masă, în statistici suntem cam pe ultimul loc. Sedentarismul şi o alimentaţie greşită sunt efectul unor astfel de statistici. Îmi doresc ca prin strategia pe care o elaborăm să schimbăm aceste statistici negative. (…) Ne dorim ca în 2032, să ajungem la 30% în privinţa practicării sportului de masă’, a afirmat Eduard Novak.

Medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, s-a referit la situaţia pacienţilor oncologici în contextul pandemiei COVID-19.

‘Şi noi încercăm să transmitem oamenilor acelaşi mesaj pe care îl transmite şi Fundaţia Renaşterea – că e mai importantă prevenţia, dar noi ne referim la infecţia cu SARS-CoV-2. În cazul pacienţilor oncologici, e mai bine să prevină îmbolnăvirea vaccinându-se, pentru că aceste persoane sunt mai vulnerabile, iar vaccinarea reduce riscul de a face o formă severă a bolii. E nevoie ca oamenii să înţeleagă că păstrarea şi continuarea programelor de vaccinare e un gest de normalitate, ca şi screeningul în ceea ce priveşte cancerul’, a spus preşedintele CNCAV.

Radu Gheorghe Szekely, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a spus că Educaţia sanitară este, în prezent, o componenţă opţională în programa şcolară, dar îşi doreşte ca de anul viitor să fie o disciplină obligatorie, ‘pentru că avem datoria de a transmite mai departe importanţa prevenţiei’.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-a referit la Planul european de combatere a cancerului lansat în februarie 2021 de Comisia Europeană, afirmând că în România se fac eforturi pentru a realiza un plan naţional de combatere a cancerului. El a subliniat că acest program trebuie să cuprindă prevenţia şi diagnosticarea timpurie, reintegrarea în societate, acces la analize şi tratament, precum şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii.

La eveniment au mai participat: Augusta Dragic – medic chirurg şi preşedintele Fundaţiei Superbet, Ahmed El Newawi – General Manager al Novartis Oncology Romania, Kostas Papagiannis – Managing Director MSD Romania, Dana Deac – jurnalist, ambasador al Asociaţiei de Sprijin a Pacienţilor Oncologici, membrele board-ului Fundaţiei Renaşterea – Cristiana Copos (vicepreşedinte), Veronica Savanciuc (vicepreşedinte), Amalia Năstase, Adriana Cazacu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks