Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART) anunţă joi deschiderea Concursului celei de-a şasea ediţii a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, (imp)ACT este tema de anul acesta a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA, care va avea loc între 20 octombrie şi 20 noiembrie.
Doritorii se pot înscrie la 15 secţiuni, dintre care patru speciale, până pe 22 septembrie.
Acestea sunt:
* Arhitectura locuinţei individuale
* Arhitectura locuinţelor colective
* Arhitectura dotărilor administrative, de producţie şi turistice
* Arhitectura construcţiilor socio-culturale
* Arhitectura patrimoniului cultural
* Arhitectura spaţiului rural
* Arhitectura spaţiului public
* Arhitectura spaţiului interior
* Microarhitectură / Arhitectura temporară / Scenografie
* Design de obiect
* Proiecte culturale / Iniţiative / Experimente
Premii speciale: Fotografie de arhitectură; ‘Poezie cu/despre arhitectură’; ‘Colaborări de impact’; Iniţiative civice.
Şase arhitecţi internaţionali vor decide ce proiecte merită premiul, la fiecare secţiune.
Juriul BATRA 2023 este format din: Michal Cohen (Marea Britanie); Vladimir Arsene (România/SUA); Marcel Smets (Belgia); Daniel Fugenschuh (Austria); Arjan Dingste (Olanda); Devenyi Sandor (Ungaria).
De asemenea, pentru secţiunile speciale vor fi formate jurii distincte. La secţiunea ‘Fotografie cu/despre arhitectură’, juraţi vor fi fotografii Dorel Găină, Angela Kallo şi Andrei Budescu. La secţiunea ‘Poezie cu/despre arhitectură, juriul va fi format din scriitorii Gabriel Bota, Remus Octavian Câmpean şi Monica Columban.
Scopul ediţiei 2023 este reflectat de tema aleasă, ‘(imp)ACT’, respectiv de credinţa organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea.
‘ ‘Impactul’ arhitecturii nu poate fi măsurat în acelaşi mod în care putem măsura impactul unei maşini care loveşte un perete. Nu există o ecuaţie, drept urmare fiecare analiză este încărcată de subiectivism. ‘Cutia neagră’, o încercare falsă de a fi ‘ştiinţific’, nu aduce niciun beneficiu nimănui. Aceasta este raţiunea pentru care ar trebui, poate, să începem prin a ne întreba care sunt motivele pentru care dorim să avem un impact. De exemplu, ‘impactul mai larg’ a fost, în primul rând, de natură economică. Toată lumea îşi doreşte să aibă mai mulţi bani, nu?! Cum rămâne, însă, cu acele situaţii în care, din cauza creşterii economice, costurile de mediu au fost incomensurabile? Includerea unor standarde nondisciplinare pentru succes este o strategie a cercetării contemporane. Poate fi o soluţie şi pentru arhitectură? Implicarea celor asupra cărora sperăm ca intervenţiile noastre să aibă un impact creşte şansele de a avea un rol mai amplu şi ne îmbunătăţeşte munca. Încercările noastre de a înţelege impactul arhitecturii ne-au determinat să ne punem întrebări legate de natura acestuia. Şi aceasta este dezbaterea asupra căreia ne vom opri, în această ediţie, cu argumente solide şi exemple concrete’, explică arhitectul Daniela Maier, curatorul BATRA 2023 şi preşedintele Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART).
A şasea ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 este organizată de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba şi Nord-Vest şi cu sprijinul filialei naţionale a OAR.
Evenimentul are loc în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie, la Cluj-Napoca, şi în alte 4 oraşe din ţară (Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi Alba Iulia).
Manifestările vor avea loc în săptămâna 20 – 28 octombrie, iar expoziţiile vor fi afişate în cele 5 oraşe timp de o lună.
La Cluj-Napoca, expoziţia va putea fi admirată, ca de obicei, în Piaţa Unirii, la Oradea, în pasajul clădirii Vulturul Negru, la Baia Mare, în Piaţa Libertăţii, la Alba Iulia, în Piaţa Cetăţii, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, în zona Someşul.
Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare.