O firmă din Satu Mare va reabilita acoperişurile a cinci corpuri de clădire ale Palatului Principilor din Alba Iulia, care nu fac parte din proiectul prin care este restaurată în prezent clădirea principală, fostă reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.
‘După demersuri importante, documentaţii întocmite şi o muncă susţinută, ieri (luni – n.r.) am semnat contractul de execuţie pentru reabilitarea acoperişurilor şi planşeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F ale Palatului Principilor. Valoarea contractată cu societatea Euras SRL Satu Mare este 13.706.096 lei cu TVA, iar durata de execuţie este de 18 luni, urmând ca lucrările să fie demarate chiar din această săptămână’, a anunţat, marţi, pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.
Potrivit acestuia, vor fi lucrări ‘extrem de complexe’ şi supervizate inclusiv de istorici de artă şi specialişti de componente artistice picturi murale.
‘Vom interveni pentru eliminarea cauzelor de infiltraţii de apă meteorică (înlocuire învelitoare, înlocuire sistem de colectare şi evacuare ape meteorice etc), eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale şi nestructurale, reabilitarea şi consolidarea zidăriilor de la nivelul podului şi a şarpantei, înlocuirea planşeelor din lemn degradate, reabilitarea acceselor şi scărilor din pod. Evident, vom înlocui toată ţigla existentă cu una ceramică tip solzi, inclusiv şipci şi contraşipci de lemn şi dispunere folie anti condens’, a menţionat Gabriel Pleşa.
Acesta a arătat că încă de la începutul mandatului a preluat problema finanţării, pe mai departe, a lucrărilor la Palatul Principilor.
‘După multe demersuri şi drumuri obositoare la Bucureşti, am reuşit sa prindem, direct in bugetul de stat, suma de 16.000.000 lei pentru Palatul Principilor. De altfel, după vizita d-lui ministru Cseke Attila (în 4 iunie – n.r.), am rămas sa ne vedem, săptămâna următoare, la Ministerul Dezvoltării, cu tot proiectul de la Palatul Principilor, pentru a identifica noi surse de finanţare’, a afirmat Pleşa.
Restaurarea corpului principal al Palatului Principilor ar urma să fie finalizată în acest an. Lucrările sunt executate tot de către firma din Satu Mare.
Odată finalizate conservarea şi restaurarea, Palatul, cea mai importantă, potrivit specialiştilor, clădire administrativă din Transilvania, ar urma, printre altele, să găzduiască un Muzeu al Principatului Transilvaniei, în care să fie valorificate vestigiile din perioada în care Alba Iulia era capitala Transilvaniei.
Timp de peste 150 de ani, între 1541 şi 1699, ‘soarta regiunii a fost dirijată’ de la Alba Iulia, din acest palat. El îmbină mai multe stiluri arhitectonice – gotic, renascentist şi baroc.
Palatul se află, din 2009, în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu)