Guvernul a adoptat, joi, mai multe acte normative. Vă prezentăm lista proiectelor adoptate în ședința de Guvern.
- MEMORANDUMURI
- MEMORANDUM cu tema: Stabilirea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pe luna noiembrie 2024
Prin adoptarea Memorandumului, se aprobă deschiderile de credite bugetare aferente limitelor de credite bugetare pentru luna noiembrie 2024, potrivit OUG nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare.
Din analiza execuției bugetare pe primele 9 luni ale anului se remarcă faptul că ordonatorii principali de credite finanțați integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și bugetele fondurilor speciale au fost încheiate angajamente legale în valoare de 469,5 miliarde lei, respectiv 53,53% din total aprobat și au fost efectuate plăți în sumă de 442,4 miliarde de lei, reprezentând 70,04% din prevederile anuale.
- MEMORANDUM cu tema: Depășirea limitelor de deschideri de credite bugetare până la sfârșitul anului 2024 pentru Ministerul Apărării Naționale
Memorandumul a fost aprobat.
- MEMORANDUM cu tema: Încadrarea schemei de ajutor de minimis ,,Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare” aferentă Planului Național de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român
Guvernul a aprobat acordarea de ”Vouchere (cecuri) de inovare”, în valoare totală de 8 milioane lei, pentru a facilita achiziţionarea de servicii de cercetare, dezvoltare și innovare (CDI) de la organizaţiile de cercetare de către întreprinderi.
Voucherele de inovare se acordă prin schema de ajutor de minimis „Ajutor de minimis pentru Vouchere (cecuri) de inovare”, aferentă Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027 al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de minimis este de 250.
Fondurile aferente schemei de ajutor se alocă din bugetul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării pe anul în curs, precum şi în estimările pe anii următori, cuprinse în Legea nr. 421/2023 a bugetului de stat pe anul 2024 şi nu va fi solicitată suplimentarea acestora.
Schema de ajutor de minimis permite finanţarea proiectelor câştigătoare la competiţiile organizate pentru „Vouchere de inovare”, desfăşurate în cadrul Subprogramului 5.7.l. Parteneriate pentru competitivitate din Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027.
Ajutorul de minimis se acordă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă (grant) pentru activităţile eligibile cuprinse în Voucherul (cec) de inovare implementat prin contracte de finanţare.
Beneficiarii sunt IMM-urile care achiziţionează servicii CDI de la furnizorii de servicii, respectiv organizaţiile de cercetare, conform bugetului solicitat prin propunerea de proiect, care reflectă costurile reale ale furnizorului, necesare pentru implementarea proiectului.
Durata schemei de ajutor de minimis este de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului ministrului cercetării, inovării şi digitalizării prin care se aprobă aceasta, până la data de 31 decembrie 2027.
Plăţile se pot efectua până la data de 31 decembrie 2030.
Administratorul schemei de ajutor de minimis (Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării – UEFISCDI) va organiza apeluri de proiecte anuale, în perioada 2024 – 2027, pentru selectarea propunerilor în vederea finanţării prin această schemă de minimis.
Schema de minimis vizează în principal sprijinirea cercetării, dezvoltării, precum și următoarele obiective:
- Creşterea productivităţii, competitivităţii şi a calităţii produselor obţinute la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii;
- Încurajarea IMM-urilor de a investi în activităţi de cercetare-dezvoltare care să conducă la lansarea în piaţă de produse şi servicii inovative;
- Dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri şi organizaţii de cercetare;
- Valorificarea competenţelor tehnico-ştiinţifice existente în sistemul naţional de CDI în sectorul productiv prin asistarea IMM-urilor în procesul de dezvoltare şi modernizare, prin achiziţionarea de servicii, tehnologii şi metode noi sau avansate.
În vederea atingerii obiectivelor CDI, prin acest mecanism de finanțare se reduc disfuncţionalităţile rezultate din subfinanţarea sistemului naţional de CDI, prin asigurarea unui grad mai ridicat de sprijin financiar faţă de cel furnizat în perioadele anterioare.
- MEMORANDUM cu tema: 1. Depășirea limitelor de plăti la titlul de cheltuieli bugetare ,,Bunuri şi servicii” pentru lunile noiembrie şi decembrie 2024, cu maximum 10% din media plăților lunare din perioada ianuarie-august 2024 conform prevederilor art. XX alin. (3) din O.U.G. nr. 107 /2024 modificată şi completată prin O.U.G. nr. 112/2024; 2. Aprobare încheiere angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la art. XXI, alin. (1), litera g) conform prevederilor din O.U.G. nr. 107/2024 modificată şi completată prin O.U.G. nr. 112/2024
Memorandumul aprobă depășirea limitelor de plăți de către Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în perioada 1945-1989, pentru linile noiembrie și decembrie 2024 cu maximum 10% din media plăților lunare din perioada ianuarie-august 2024.
Măsura este necesară în vederea asigurării fondurilor pentru organizarea evenimentelor care să marcheze 35 de ani de la Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 și pentru tipărirea și distribuirea documentelor de călătorie, pentru anul 2025, cuvenite beneficiarilor în baza legii 341/2004.
- NOTE
- NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanța, județul Constanța, în scopul adoptării unei hotărâri ce are ca obiect trecerea unui imobil din domeniul public al Municipiului Constanța în domeniul public al statului în vederea dării în administrarea Ministerului Culturii
Guvernul a luat act de această notă.
Articolul Actele normative adoptate în ședința Guvernului României din 31 octombrie 2024 apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro