Procesul de reconstituire a dreptului de proprietate privind terenurile agricole şi forestiere s-a dovedit lung şi anevoios, a declarat, miercuri, adjunctul Avocatul Poporului, Ecaterina Mirea.
‘Din cazuistica instituţiei noastre şi din sesizările pe care le-am lucrat, am constatat că procesul de reconstituire a dreptului de proprietare s-a dovedit a fi unul lung şi anevoios, atât sub aspectul modificărilor legislative multiple, care de-a lungul anilor au tot fost, cât şi al aplicării acestora de către entităţile cu atribuţii în materie. Am constatat tergiversări de emitere de titluri, de modificări, de completări, de neexecutări a hotărârilor judecătoreşti, care merg de la obligaţia de a face, în speţă, de a emite titlul de proprietate, până la anulări de titluri de proprietate’, a spus Ecaterina Mirea, cu prilejul lansării raportului special al Avocatului Poporului privind respectarea dreptului de proprietate în procesul de reconstituire/constituire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor agricole şi forestiere.
Ea a atras atenţia că, de cele mai multe ori, hotărârile judecătoreşti de reconstituire a dreptului de proprietate nu pot fi puse în aplicare. ‘Lipsa unei apărări corespunzătoare sau a unui concurs din partea reprezentanţilor autorităţilor locale în procesele în care sunt implicaţi conduc la pronunţarea unor hotărâri care nu pot fi puse în aplicare şi avem situaţii în care10-12 ani hotărârile judecătoreşti nu au fost puse în aplicare din diverse motive, fie că nu există teren, fie că nu există amplasament, fie că nu sunt planuri parcelare şi aşa mai departe’, a spus Ecaterina Mirea.
Potrivit acesteia, la Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară s-au sesizat ‘impedimente’ privind desfăşurarea relaţiilor cu primăriile. ‘S-a reclamat că legalizarea actelor, documentaţiei de către secretarul primăriei a fost de cele mai multe ori defectuoasă şi consumatoare de timp şi au precizat că în foarte multe situaţii au fost sesizate documente lipsă la dosarul de punere în posesie a proprietăţilor’, a precizat adjunctul Avocatului Poporului.
Aceasta a informat că reprezentanţi ai Romsilva au semnalat situaţii în care ocoalele nu pot pune la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar terenurile forestiere validate, pentru că prin hotărâri ale comisiilor judeţene sunt validate terenurile sub aspectul suprafeţei, nu şi al amplasamentului.
Ecaterina Mirea a menţionat că, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, peste 600.000 de cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privind terenuri agricole şi forestiere sunt nesoluţionate. Ea a adăugat că, dintre acestea, circa 467.000 se referă la terenurile agricole, iar restul la cele forestiere.
Adjunctul Avocatului Poporului a atras atenţia că, potrivit datelor ANRP, suprafaţa necesară reconstituirii ar fi în ceea ce priveşte terenurile agricole de aproximativ un milion de hectare, iar referitor la cele forestiere de peste 600.000 de hectare.
La rândul său, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susţinut că ‘peste noapte’ au apărut ‘latifundiari’.
‘Nişte terenuri din astea oare nu se regăsesc în proprietatea unora şi altora, în loc să fie reconstituite la cei care de drept ar fi avut justificarea să le obţină? Nu avem date în sensul acesta, dar rămâne ca o suspiciune, pentru că totuşi altfel cum poţi să înţelegi că îţi mai trebuie 1 milion şi jumătate de hectare peste ceea ce avem? (…) Au apărut peste noapte tot felul de proprietari latifundiari de-a dreptul şi nu ştim de unde au apărut şi la ei cum de aşa de repede s-au putut face toate actele necesare’, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.