Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Autoritatea Vamală Română continuă cooperarea în domeniul dresajului câinilor de serviciu pentru detectarea de stupefiante şi telefoane mobile în unităţi de detenţie, precum şi formarea, specializarea, perfecţionarea şi evaluarea echipajelor canine, după ce protocolul de colaborare a fost reînnoit miercuri.
Conform unui comunicat al ANP transmis, miercuri, AGERPRES, echipajele canine ale Autorităţii Vamale Române şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor vor participa, în comun, la acţiuni, misiuni şi alte activităţi de pregătire sau demonstrative care necesită intervenţie canină, dar şi la schimburi de experienţă privind fondul canin, proceduri de lucru şi dresaj pentru câinii de serviciu.
Directorul general al ANP, comisar şef de poliţie penitenciară, dr. Dan Halchin, a declarat că utilizarea unităţilor canine întăreşte abordarea modernă utilizată în sistemul penitenciar românesc în ceea ce priveşte aplicarea diferenţiată a regimurilor de executare.
‘Intervenim numai acolo unde avem semnale că s-ar încălca regulamentele interne, protejând astfel persoanele private de libertate care respectă regulile şi care aderă la valenţele şi oportunităţile de reintegrare socială pe parcursul pedepsei’, a punctat Dan Halchin.
Bogdan-Lari Mihei, preşedintele cu rang de secretar de stat al Autorităţii Vamale Române, a spus că echipele canine joacă ‘un rol vital’ în activitatea de control fizic asupra mijloacelor de transport, a bunurilor şi a persoanelor care trec frontiera de stat a României.
‘Sunt aproape 20 de ani de când vama română a înfiinţat un centru chinologic şi suntem mândri de rezultatele pe care echipele canine le-au obţinut de-a lungul timpului în domeniul combaterii şi prevenirii traficului de droguri, produselor din tutun, numerarului, produselor cu regim special şi a altor bunuri interzise. Cooperarea cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor a început în anul 2011’, a adăugat Bogdan-Lari Mihei.