AcasăRo-Mold NEWSADR Centru România – transfer de experiență către ADR Centru Moldova

ADR Centru România – transfer de experiență către ADR Centru Moldova

ADR Centru România a primit, în perioada 24-27 septembrie, o delegație din partea ADR Centru – Republica Moldova, care au realizat timp de 3 zile, un intens program de schimb de informații, complet cu vizite la proiecte europene pentru o mai bună pregătire a perioadei de pre-aderare la Uniunea Europeană a omologilor de peste Prut. Pe parcursul acestor zile s-a discutat despre evoluția Regiunii Centru din România, care au fost premisele dezvoltării economice, etapele de elaborare a unei Strategii de Specializare Inteligentă, precum și organizațiile implicate în elaborarea documentelor de planificare și programare necesare în programele europene.  

La invitația Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru România, delegația ADR Centru ce are sediul în orașul Ialoveni, condusă de directorul Pavel Trofin a aprofundat alături de echipa de experți ai ADR Centru România, condusă de directorul general Simion Crețu, care sunt procedurile și documentele necesare în implementarea programelor și proiectelor europene. Pe parcursul acestei vizite în Regiunea Centru, specialiștii din cadrul ADR Centru – România au abordat, discutat și lucrat alături de reprezentanții echipei ADR Centru Moldova, pe următoarele subiecte: structură și proceduri de lucru în activitatea ADR Centru, proiecte și parteneriate, elaborarea documentelor de programare, a Strategiei de Specializare Inteligentă, etape și proceduri în evaluarea și implementarea proiectelor Programului Operațional Regional 2014-2020, atribuțiile AM și modul de elaborare a unui program de finanțare regional, respectiv a Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027.

Aderarea la Uniunea Europeană este lucrul pe care și-l doresc cetățenii Republicii Moldova – un obiectiv pentru care colegii noștri de la ADR Centru din Moldova, alături de cei de la Chișinău, muncesc foarte mult. Sunt necesare de realizat multe reforme în vederea integrării. În cei 25 ani de activitate ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, am crescut, ne-am dezvoltat și specializat în domeniile planificării procesului de dezvoltare regională. Pe parcursul acestor ani, echipa ADR Centru a fost angajată constant în elaborarea de documente de programare, precum și în evaluarea, implementarea și monitorizarea de proiecte cu finanțare europeană, în calitate de Organism intermediar al Programelor Operaționale Regionale 2007-2013, 2014-2020, iar începând cu anul 2020, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027. În urmă cu 20 de ani și noi la rândul nostru am fost sprijiniți pentru dezvoltare instituțională prin proiecte de twinning coordonate de către partenerii noștri din Germania. Această vizită a reprezentat un training intens pentru a transfera mai departe cunoștințe, proceduri de lucru europene, informații și experiențe prin care am trecut, un prim pas pentru dezvoltarea instituțională a partenerilor noștri. Sperăm că aceste prime discuții să fie completate pe parcursul anului 2024 și ulterior, astfel încât să transmitem omologilor noștri cât mai multe detalii despre procesul dezvoltării regionale”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru. 

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022, de aceea, o cât mai bună pregătire în domeniul fondurilor europene este necesară pentru a evita greșelile și pentru a recupera cât mai mult din decalajul regiunilor din Moldova raportat la regiunile din România și cele europene. În 23 martie 2023, Consiliul European a reafirmat faptul că Uniunea Europeană va continua să ofere tot sprijinul relevant Republicii Moldova pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea și economia acestei țări și pentru a o ajuta pe calea sa către aderarea la UE. Toate informațiile transmise pe parcursul acestor zile au fost completate cu  exemple și rezultate obținute în Regiunea Centru, prin vizite la proiectele de succes din cadrul Regiunii. 

Parteneriatul dintre Regiunea Centru România și Regiunea Centru Moldova a fost demarat în anul 2012, fiind consolidat în timp prin dezvoltarea unor proiecte comune și vizite ale factorilor de decizie politică sau reprezentanți ai autorităților publice locale. Colaborarea celor două Agenții ca parteneri, de-a lungul acestor ani a generat un nivel ridicat de încredere și respect reciproc, schimb de bune practici, sprijin și susținere în evenimente comune și în promovarea ADR Centru și a regiunii moldovene pe piața europeană. Pe viitor, ținând cont inclusiv de experiența echipei ADR Centru din Republica Moldova și de bunele rezultate obținute în sprijinirea autoritățile publice locale, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din România va căuta noi posibilități de cooperare, pentru a identifica acele inițiative comune care să asigure un transfer benefic de bune practice către omologii din Republica Moldova.

Articolul ADR Centru România – transfer de experiență către ADR Centru Moldova apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks