Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, joi, într-o intervenţie la prima ediţie a Transylvania Food Summit, că viitorul agriculturii româneşti trebuie să se bazeze în primul rând pe asocierea fermierilor şi că producţia agricolă trebuie să fie continuată cu procesarea produselor, pentru a creşte valoarea adăugată.
‘Viitorul agriculturii româneşti trebuie să se bazeze în primul rând pe asocierea fermierilor, astfel încât producţia de materii prime la care noi, iată, în ultimii ani, am arătat că putem excela, dacă ne raportăm la zona vegetală, trebuie să fie integrată în zone de procesare, astfel încât să putem produce cât mai multă valoare adăugată pe baza muncii noastre. Provocările viitoare ale agriculturii la nivel european, dar şi în context internaţional, trebuie să se bazeze pe o cooperare mai strânsă între fermieri, astfel încât să putem să integrăm lanţul de producţie şi să stabilim în acest fel cât mai sustenabil şi mai viabil în activitatea economică derulată’, a spus Adrian Chesnoiu.
Acesta a participat printr-o intervenţie online la prima ediţie a Transylvania Food Summit, organizată la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, în perioada 8-10 decembrie.
‘Prima ediţie a Transylvania Food Summit la USAMV Cluj-Napoca, în 8-10 decembrie 2021. Cel mai important summit al sfârşitului de an în agribusiness, producţie alimentară/băuturi, retail şi HoReCa. (…) Transylvania Food Summit are ca principal obiectiv reunirea specialiştilor din domenii cheie, care să-şi expună strategiile privind bune practici în cadrul lanţului alimentar, agribusiness, dezvoltare rurală, producţie, securitate şi siguranţă alimentară, economie circulară şi economie verde, în contextul actual al globalizării şi al Pactului Verde European’, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Între temele propuse pentru dezbateri se numără ‘Rolul parteneriatelor şi cooperativelor în facilitarea prezenţei pe piaţă a producătorilor şi procesatorilor’, ‘Cercetare, inovare şi agricultură de precizie’, ‘Perspectivele agriculturii ecologice în Europa. Pactul Ecologic European. Strategia pentru Biodiversitate’ sau ‘Promovarea produselor agro-alimentare româneşti în lanţurile HoReCa şi retail’.
Potrivit sursei citate, printre vorbitori se numără rectorul USAMV Cluj-Napoca, prof. dr. Cornel Cătoi, rectorul USAMV Bucureşti, prof. dr. Răzvan Teodorescu, rectorul USAMV a Banatului Timişoara, prof. dr. Cosmin Alin Popescu, prof. dr. Vasile Puşcaş, din partea Universităţii ‘Babeş-Bolyai’, acad. Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi acad. Doru Pamfil, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Academia Română şi preşedinte al Filialei Cluj a instituţiei.
De asemenea, la summit participă ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, foştii miniştri MADR – deputatul Daniel Constantin şi senatorul Adrian Oros, directorul general al ANPC – Paul Anghel, preşedintele ASAS – Valeriu Tabără, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti – Radu Hanga, preşedintele HoReCa Cluj – Ştefan Gadola.
Prima ediţie a Transylvania Food Summit este organizată de USAMV Cluj-Napoca, în parteneriat cu Event Space, Bucharest Food Summit şi Food Intel Forum.