Deputatul Adrian-Miroslav Merka afirmă că modelul de convieţuire dintre slovaci şi români în România este unul demn de urmat în Europa, slovacii care trăiesc pe teritoriul românesc fiind liberi să îşi utilizeze limba maternă în viaţa de zi cu zi, în şcoli, biserică şi cultură.
‘În România slovacii sunt liberi să îşi utilizeze limba maternă în viaţa de zi cu zi, în şcoli, biserică şi cultură. Recunoaşterea prin lege a limbii slovace în România dă posibilitatea cetăţenilor români de naţionalitate slovacă să spere că identitatea lor culturală nu va dispărea ci, din contră, va continua să existe pe aceste meleaguri. În calitate de cetăţeni loiali ai acestei ţări, slovacii din România au înţeles că doar împreună, cu toţii, putem construi ţara noastră, a tuturor cetăţenilor, indiferent de naţionalitate sau religie, unde toţi avem acelaşi drepturi, dar şi obligaţii’, a afirmat Merka, deputat al minorităţii slovce, în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Slovace în România.
El a arătat că localităţile în care trăiesc slovacii, instituţiile reprezentative, şcoala, biserica, centrele culturale slovace, ansamblurile vocale şi de dansuri Slovacia ‘sunt bogăţiile acestei Românii’.
‘Acest model de convieţuire dintre slovacii din România şi români fac din poporul român şi din România un model de urmat în Europa. Acum, în această perioadă când în lume sunt o multitudine de provocări, apartenenţa la o limbă aşa de frumoasă cum este cea slovacă, trebuie să dea putere şi încredere întregii minorităţi slovace din România că viitorul poate fi în mâinile noastre, iar bunicii şi părinţii trebuie să rămână în continuare liant între trecutul şi viitorul nostru. Dragi bunici şi părinţi, îndrumaţi cu încredere tinerele generaţii, să fie mândri de familia noastră slovacă, dar şi de ţara noastră: România. Vrem în continuare generaţii de slovaci pe aceste meleaguri, vrem ca limba slovacă să fie vorbită şi utilizată în şcoli, în biserici, în viaţa de zi cu zi, în cultură, în tradiţie’, a adăugat deputatul.
Ziua Limbii Slovace a fost marcată şi prin organizarea pe holul Parlamentului a unei expoziţii de fotografii, muzică tradiţională şi degustare de preparate tradiţionale, printre invitaţi fiind ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, Karol Mistrík.