test
AcasăPoliticaAdrian Severin: Cei care în prezent ne conduc au o adevărată fobie...

Adrian Severin: Cei care în prezent ne conduc au o adevărată fobie de democraţie; doar o mimează, şi o mimează foarte prost

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, analistul Adrian Severin a pus pe tapet punctele cheie ale apărării naționale a României, abordând subiectul controversat al reintroducerii armatei obligatorii și explicând care sunt greșelile de politică externă pe care România le comite în legătură cu războiul din Ucraina, dar și în relația cu marile puteri, scrie solidnews.ro.

Evenimente grave se consumă în întreaga lume, dar mai ales în apropierea României. Vorbim despre războaie convenționale ce riscă să se transforme în războaie nucleare. Belarus și Rusia au anunțat că s-ar putea efectua în perioada imediat următoare exerciții cu arma nucleară. Ministerul Afacerilor Externe i-a sfătuit pe turiștii români să evite călătoriile în Franța în această perioadă, în special în Noua Caledonie, întrucât tocmai ce a izbucnit un conflict în zonă, iar atmosfera este una foarte apăsătoare. În aceste condiții, bunul simț i-ar obliga pe guvernanți să se consulte cu oameni care au avut în trecut funcții importante în stat și care au expertiza necesară pentru a gândi soluții potrivite pentru România în contextul geopolitic actual.

În schimb, MApN a organizat o pseudo-dezbatere pe tema securității României, în absența presei, cu o participare foarte restrânsă. În stilul caracteristic, guvernanții noștri au evitat complet să se consulte cu oameni cu adevărat avizați și experți în domeniul apărării naționale și în geopolitică pentru a-și putea calibra deciziile politice. „Această reuniune a MApN este semnul fricii. Probabil că cei care sunt ‘la butoane’ și care privesc situația României și din jurul României dintr-o altă perspectivă își dau seama că se apropie funia de par, că vor veni zile mai rele și că se apropie ora decontului. De frica acestui decont și-au zis că ar fi o idee bună să mimeze și consultările. Până și acest artificiu de imagine s-a realizat tot cu frâna de mână trasă, pentru că cei care ne conduc au o fobie a democrației. Caracterele slabe se tem de transparență și dezbateri deschise, de aceea au organizat ‘dezbaterea’ fără interlocutori relevanți”, a explicat Adrian Severin, prezentând câteva dintre temele care ar fi trebuit discutate în mod temeinic la evenimentul MApN.

Evoluția evenimentelor din Ucraina vecină este extrem de preocupantă, mai ales acum, când se apropie de un anumit deznodământ și trebuie să ne hotărâm care va fi poziționarea noastră față de acest deznodământ. „Noi ne aflăm într-o situație asemănătoare cu cea a României în 1944, când era limpede că războiul aliaților noștri germani este pierdut (război la care noi participasem), că frontul se apropie de România și că frontul românesc nu poate fi susținut și atunci au trebuit luate niște decizii dramatice. Este, deci, momentul ca și astăzi să luăm decizii majore. Este limpede că alianța noastră pierde teren. Chiar dacă ofensiva rusă nu este cu totul și cu totul strălucită, ne dă semne foarte clare că echipa noastră pierde în această confruntare”, a avertizat Adrian Severin. Mai grav este că România și-a asumat poziționarea de partea Ucrainei și opoziția față de Rusia (cel puțin la nivel declarativ, momentan) nu pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de a-și apăra integritatea națională, ci exprimând existența unor interese proprii în această implicare. Dacă Ucraina pierde, și noi pierdem, iar Republica Moldova devine și mai vulnerabilă. „În această situație, trebuie să vedem cum ‘întoarcem armele’, cum facem să nu mai repetăm greșelile făcute de mareșalul Antonescu, care nu a pornit nici măcar un viraj lent la timp, astfel încât, până la urmă, când s-au precipitat lucrurile, ne-am trezit în situația unei alegeri de natură a ne produce serioase pierderi. Trebuie să analizăm foarte clar ce putem face pentru a ne extrage din înfrângere; dar se pare că, în loc de acest lucru, suntem obligați, presați și chiar dispuși să ne dezarmăm în favoarea Ucrainei. Când vorbim despre o ‘întoarcere a armelor’, nu vorbim despre una similară cu cea din 1944, când am plecat dintr-o alianță într-o altă alianță și ne-am întors împotriva celei dintâi. Nu despre asta este vorba, ci despre a gândi cu capul nostru în cadrul acestor alianțe și despre a da expresie sentimentelor noastre, credințelor noastre, gândirii noastre și intereselor noastre. Asta înseamnă ‘întoarcerea armelor’: să trecem de la poziția de subaltern, de slugă, de vasal, la postura de aliat real, autentic și să ne comportăm în consecință”, a sugerat Adrian Severin.

Ideea donării sistemului PATRIOT ucrainenilor a izvorât de la sugestia generalului Ben Hodges ca Polonia și România să lanseze rachete de pe teritoriile naționale împotriva proiectilelor rusești, sugestie pe care Adrian Severin o consideră una dintre prostiile din lungul șir de aberații emise de acest general suspect de probleme de ordin mintal. Și germanii au lansat astfel de propuneri. Practic, ni se spune să ne dezarmăm noi pentru a le permite ucrainenilor să… prelungească războiul, nicidecum să-l câștige. În acest context, o formulă de serviciu militar obligatoriu este absolut necesară și ar fi cazul să luăm măsuri de reabilitare a industriei noastre militare, dar și să ne înarmăm proporțional cu amenințarea la adresa noastră și cu posibilitățile financiare ale țării la momentul actual.

Articolul Adrian Severin: Cei care în prezent ne conduc au o adevărată fobie de democraţie; doar o mimează, şi o mimează foarte prost apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks