„Strada a arătat cartonașul galben autorilor loviturii de stat. Acum trebuie ca instituțiile abilitate cu aplicarea legii să le arate cartonașul roșu”, scrie, pe Facebook, Adrian Severin.
„În dialogul săptămânal de la postul „Bună Ziua Iaşi”, el a arătat:
1. Întâlnirea extremei bolșevice cu cea fascistă în discursul vituperant al unei autodeclarate elite (i)morale, formată din reziduurile “coloanei a cincea” reprezentând interesele grupurilor oligarhice oculte globaliste cu sediul principal în statul subteran american, care, infiltrate în România cu concursul regimurilor Băsescu și Iohannis, după ce au reușit să elimine în cea mai mare parte elitele autentice românești, cer acum și eliminarea aproape fizică (prin încarcerare, ghetoizare, “reeducare” forțată) a acelei părți a poporului român animată de idealuri patriotice și democratice, opusă unei ordini supranaționale opresive. Această “extremă unită” sub protecția “monstruoasei coaliții” dintre “noul PSD” și falsul PNL, are ca vuvuzele ale discursului urii, excluderii și înfierării mânioase, în aceste zile marcate de lovitura de stat iohannistă, personaje precum Iulian Chifu, Remus Pricopie, Vasile Bănescu, alături de infamul grup al “intelectualilor lui Băsescu”.
2. Discursul distopic al acestei “extreme unite”, care prin afirmații absurde, lipsite atât de legătură cu realitatea cât și de rigoare logică, repetate la infinit fără susținere argumentativă rațională, caută să creeze convingeri aberante din care apoi să fie extrase fie acceptarea resemnată a anormalității fie chiar militantismul în afirmarea acesteia. “Extrema unită” sub protecția “monstruoasei coaliții” guvernamentale complice la lovitura de stat, dezvoltă, împotriva contestării populare, un discurs orwellian, punând, fără nici o logică și nici o demonstrație, semnul egalității între suveranism și anti-occidentalism, democratism și anti-europenism, pacifism și putinism; în acest sens se recurge la o retorică violentă, agresivă, ofensatoare la adresa celor cu opinii diferite, cu intenția clară (tipică atât pentru mișcările extremiste de dreapta și de stânga) de a-i stigmatiza, umili, teroriza și paraliza psihic. Dezacordul nu justifică insulta; umilirea nu substituie argumentele; afirmarea liberă opiniei (ex refuzul războiului), care trebuie respectată, nu se confundă cu infracțiunea (ex trădarea sau lovitura de stat) care trebuie sancționată.
3. Aspectele pozitive și negative ale demonstrațiilor populare pentru recunoașterea dreptului constituțional la vot, apărarea libertăților individuale și denunțarea loviturii de stat, care, în ciuda unei mobilizări de masă neobișnuite într-o societate tradițional apatică sub aspect politic, s-au dovedit a fi insuficiente pentru atingerea țintelor propuse. Printre aspectele negative, care au condus la ratarea esențialului (reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale și revenirea la ordinea constituțională) sunt de remarcat prezența în număr insuficient pentru a modifica poziția autorilor loviturii de stat, concepția potrivit căreia protestul poate înceta înainte ca să se fi obținut rezultatele dorite și concurența manifestată public între diferiții lideri ai mișcării sub semnul căreia a fost organizată demonstrația, precum și între consilierii acestora.
4. Inacțiunea instituțiilor de forță a căror datorie oficială este aplicarea legii și apărarea ordinii constituționale (poliție, jandarmerie, armată, procuratură, servicii de informații), care, chiar și în condițiile presiunii și susținerii populare, au preferat să se supună ordinelor date de autorii loviturii de stat, decât celor decurgând din Constituție, din jurământul depus și din mandatul popular. Când nici unul dintre cei abilitați nu își face datoria, când nici una dintre garanțiile instituționale ale ordinii publice nu funcționează, când nici un titular al autorității publice nu se simte responsabil și nu se ferește să devină complice la crimă, reabilitarea Constituției și guvernarea legii sunt practic imposibile. Dacă s-a ajuns aici este și pentru că românul de rând nu sesizează legătură între respectarea Constituției și prețul pâinii.
- Perspectivele europene și globale ale intrării în funcțiune efectivă a administrației Trump. Pe de o parte, se profilează renunțarea la ideologizarea relațiilor internaționale, la militarizarea politicii externe, la acțiunea în cadru multilateral și la formarea de alianțe prin care America să își impună agenda globală. Pe de altă parte, se pare că “viziunea” lui Donald Trump este aceea ca SUA să își consolideze securitatea și influența prin extinderea teritoriului supus suveranității sale, urmând ca echilibrul global, cel puțin în emisfera nordică și vestică, să fie negociat cu Rusia, în condițiile în care pentru America, Europa nu mai este decât un muzeu de istorie a cărei întreținere, prea costisitoare, nu și-o mai poate permite. Cu referire la România, asta va putea însemna retrimiterea în lotul rusesc”.
Articolul Adrian Severin: „Strada a arătat cartonașul galben autorilor loviturii de stat. Acum trebuie ca instituțiile abilitate cu aplicarea legii să le arate cartonașul roșu” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro