AcasăPoliticaAdunarea Generală a ONU: Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis, împreună...

Adunarea Generală a ONU: Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis, împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat joi, 21 septembrie, în marja celei de-a 78-a sesiuni la nivel înalt a Adunării Generale a ONU desfășurate la New York, la o serie de acțiuni la nivel multilateral și a continuat runda întrevederilor bilaterale.

Astfel, ministrul român a deschis, împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile, pacea și securitatea (https://www.mae.ro/node/62917) a participat la reuniunea ministerială pentru pregătirea Summitului Viitorului care va avea loc în 2024. De asemenea, având în vedere importanța acordată de țara noastră dreptului internațional, ministrul român a mai participat la reuniunea ministerială informală pe tema Curții Penale Internaționale (CPI), precum și la reuniunea de nivel înalt a Grupului de Prieteni privind tragerea la răspundere ca urmare a agresiunii ruse. De asemenea, ministrul român a luat parte la reuniunea ministerială a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

Tot pe parcursul aceleiași zile, ministrul român a avut două întrevederi bilaterale – cu coaliția de organizații evreiești internaționale și americane – B’nai B’rith International, NCSEJ,  World Jewish Congress; World Jewish Restitution Organization; Anti-Defamation League, Conference of the Presidents of Major American Jewish Organizations,  precum și cu conducerea American Jewish Committee (https://www.mae.ro/node/62919).

În cadrul reuniunii informale la nivel ministerial privind Curtea Penală Internațională (CPI), găzduită de ministrul afacerilor externe din Liechtenstein, Dominique Hasler, oficialul român a reconfirmat sprijinul constant și ferm al României pentru activitatea CPI, evidențiind rolul său crucial în lupta împotriva impunității pentru cele mai grave crime care preocupă comunitatea internațională în ansamblul său. În context, a reamintit importanța cooperării depline cu această instanță penală internațională, inclusiv în ceea ce privește mandatele de arestare emise de CPI.

La reuniunea ministerială a Grupului de prieteni pentru tragerea la răspundere ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, șefa diplomației române a reamintit inițiativele la nivel internațional vizând tragerea la răspundere a celor vinovați de crime de război, crime împotriva păcii și genocid și susținerea puternică a României pentru acestea. A arătat, de asemenea, că nu se poate vorbi despre justiție în deplinătatea saîn absența tragerii la răspundere a oficialilor ruși pentru crima de agresiune comisă împotriva Ucrainei, invitând la continuarea și urgentarea procesului de reflecție angajat în acest scop, din care și România face parte. Ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul necondiționat al României pentru Ucraina, pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în limitele frontierelor sale recunoscute în plan internațional.

În cadrul reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), co-organizată de Președinția-în-Exercițiu a Republicii Macedonia de Nord și de către Consiliul Cooperării Regionale (RCC), a avut loc un schimb de opinii pe tema evoluţiilor recente din regiune şi asupra proceselor de integrare europeană şi euroatlantică ale Participanților. În intervenția sa, demnitarul român  a exprimat disponibilitatea de a conlucra cu Participanții SEECP pentru realizarea obiectivelor comune, în baza priorităților anunțate de Președinția-în-Exercițiu a SEECP. Totodată, ministrul român a exprimat sprijinul ferm al României pentru avansarea procesului de extindere al UE, bazat pe principiul meritelor statelor aspirante în îndeplinirea criteriilor de aderare, îndemnând la continuarea proceselor de reformă şi aprofundarea cooperării regionale.

În cadrul reuniunii ministeriale pentru pregătirea Summitului Viitorului care va avea loc în anul 2024, șefa diplomației române a prezentat principalele repere ale viziunii și priorităților României privind Pactul pentru Viitor, document ce va fi adoptat în cadrul Summitului și care va fixa reperele politice majore de acțiune ale sistemului ONU pentru perioada următoare, pentru a putea face față provocărilor curente și viitoare. În context, oficialul român a reconfirmat sprijinul României pentru viziunea Secretarului General al ONU asupra viitorului organizației globale, așa cum este reflectată în raportul acestuia din septembrie 2021, intitulat Agenda Noastră Comună.

Articolul Adunarea Generală a ONU: Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a deschis, împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, reuniunea ministerială a Rețelei globale a punctelor focale naționale pentru tema femeile apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks