Juan Fernando Lopez Aguilar, membru al Comisiei de Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri interne a Parlamentului European (LIBE), a declarat, miercuri, la Bucureşti, că membrii Uniunii Europene sunt ‘mândri’ de reacţia pe care ţările comunitare au avut-o faţă de persoanele care au fugit din Ucraina, de teama războiului.
Juan Fernando Lopez Aguilar a participat la o conferinţă de presă alături de colegi din delegaţia LIBE, aflaţi în vizită oficială la Bucureşti.
‘Suntem mândri de calitatea reacţiei legată de ucraineni, la graniţele Uniunii Europene, care includ România. Dorim să replicăm această metodă pentru alte situaţii pe care le-am văzut: oameni care au fugit din Orientul Mijlociu, din calea războiului civil din Siria, din Afganistan, după ce talibanii au ajuns la putere. Am vrea să vedem acest tipar replicat, am vrea să îl vedem îmbunătăţit în viitor’, a precizat el.
Vorbind despre securitatea persoanelor care au fugit de război din Ucraina, el a spus că ‘acum situaţia s-a îmbunătăţit, dar la început era îngrijorător, deoarece operaţiunea pornită de Vladimir Putin şi numită eufemistic ‘operaţiune specială’, care este, de fapt, un război de agresiune, a tulburat instituţiile din Uniunea Europeană şi din alte state’.
‘Milioanele de persoane care intră în Uniunea Europeană pe la graniţele ţărilor vecine, inclusiv România, sunt protejate, pentru prima dată, de Directiva protecţiei temporare. În practică, înseamnă că nu au fost subiecţi ai procedurilor legate de solicitarea de azil, care înseamnă screening, colectare de amprente, de date biometrice, identificare personală şi localizare. Nu. Pur şi simplu au trecut, fără să aibă nevoie de viză, cu drept la locuinţă, la acces pe piaţa muncii şi la servicii sociale’, a explicat oficialul european.
El a asigurat că, în prezent, ‘este identificată fiecare persoană care intră în UE şi această identificare este făcută din mai multe motive: există o îmbunătăţire a mijloacelor la nivel organizaţional’.
‘Am fost conştienţi de la început că, în condiţiile în care ucrainenii, majoritatea femei şi copii, au intrat pe teritoriul UE, există riscul de a fi expuşi traficului de persoane (…) În rezoluţiile noastre, am solicitat clar Comisiei să se asigure că există o identificare şi trasabilitate a locului unde se află persoanele vulnerabile, în mare parte femei şi copii, cu respect faţă de drepturilor fundamentale, inclusiv standardele privind protecţia datelor’, a explicat Juan Fernando Lopez Aguilar.
Oficialul a asigurat că ‘de acum, calitatea răspunsului şi gestionării situaţiei s-a îmbunătăţit semnificativ’. ‘Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană nu este pierdută pe drum în Uniunea Europeană şi că niciun copil şi nicio femeie va fi ţintă a încălcărilor drepturilor omului, anume exploatarea’, a adăugat el.
Pe de altă parte, Juan Fernando Lopez Aguilar şi-a exprimat îngrijorarea legată de viitor. ‘Nu s-a terminat. Vine iarna. Am putea vedea din nou fluxuri (de refugiaţi – n.r.), oameni care să vină cu miile’, a spus Aguilar.