Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău organizează, începând cu luna aprilie, cursuri de competenţe în limba română şi de matematică, pentru beneficiarii venitului minim garantat.
Potrivit conducerii AJOFM, cursurile de alfabetizare au rolul de a sprijini persoanele care nu au absolvit o şcoală, în demersul lor de a ocupa un loc de muncă.
Din totalul şomerilor înregistraţi la nivelul judeţului Buzău, în jur de 7.500 sunt persoane neindemnizate care beneficiază de venitul minim garantat.
Având în vedere că o mare parte dintre ele nu au o calificare şi nici nu au absolvit o şcoală primară sau gimnazială, şansa de a ocupa un loc de muncă este redusă, au precizat reprezentanţii AJOFM Buzău. Din acest motiv vor fi organizate cursuri de competenţe în limba română şi de matematică.
‘Având în vedere că aproximativ 7.500 de persoane sunt beneficiarii Legii 416/2011, a venitului minim garantat, dintre aceştia peste 50% sunt persoane care din nefericire nu ştiu să scrie, să citească, atunci ne-am impus un target, să dăm o şansă acestor persoane să poată pătrundă pe piaţa forţei de muncă alfabetizându-i. Este o realitate. Avem în fiecare bazin de ocupare, Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Râmnicu-Sărat, Buzău, cursuri de competenţe în limba română, competenţe de matematică. Încercăm să îi învăţăm să scrie şi să citească, pentru că aceşti oameni, dacă nu vom face pasul acesta, nu vor avea acces pe piaţa forţei de muncă şi nu putem să discutăm de calificare sau recalificare’, a declarat pentru AGERPRES Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.
Cursurile se vor desfăşura în sălile unor instituţii de învăţământ, cu personal calificat din cadrul AJOFM.
‘Urmează să începem în scurt timp la Râmnicu-Sărat şi la Buzău. Probabil în primele zile din luna aprilie vom da drumul la cel puţin două clase de acest tip. O grupă minimă înseamnă 14 persoane, o grupă maximă înseamnă 28 de persoane, mergem pe o medie de 20-22 de persoane. Avem centre proprii de formare profesională la Buzău. Organizăm aceste cursuri cu personal de specialitate din judeţul Buzău, lectorii sunt din judeţul Buzău, sunt ingineri, profesori, baza materială o avem. Închiriem săli de clasă, închiriem dotări pe care le au şi noi venim cu lectorii, cu banii şi facem această formare profesională’, a subliniat directorul AJOFM Buzău.
Potrivit specialiştilor în resurse umane, la nivel naţional şi local criza personalului calificat este din ce în ce mai acută. Drept urmare, cursurile de formare profesională reprezintă o alternativă prin intermediul cărora şomerii pot avea o şansă în plus pentru a se angaja.
‘Din nefericire, suntem în al şaselea an în care efectiv nu mai avem de unde să asigurăm pieţei forţei de muncă buzoiene, angajatorilor decât undeva la nivelul 5-7% personal calificat. Din fericire, elevii din şcolile profesionale sunt angajaţi imediat. Noi trebuie să facem formare profesională şi să implementăm măsuri active specifice fiecărui bazin de ocupare’, a mai precizat Ionel Tociu.
La nivelul judeţului Buzău, la finalul lunii februarie, rata şomajului a fost calculată la 5,47%, în scădere faţă de luna ianuarie (5,48%).