Alba: Angajaţii de la Statistică spun că vor refuza să centralizeze rezultatelor alegerilor, dacă nu le vor fi soluţionate revendicările

0
27

Angajaţii Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Alba s-au aflat marţi în a şaptea zi de protest spontan faţă de ‘salarizarea discriminatorie îndelungată’, ei spunând că protestul va continua în fiecare zi, pe perioadă nedeterminată, până când le vor fi soluţionate revendicările.

De asemenea, aceştia au transmis că dacă revendicările nu le vor fi soluţionate, nu vor mai colecta şi furniza date statistice din judeţul Alba şi vor refuza participarea la centralizarea rezultatelor alegerilor din anul 2024.

Deocamdată, pe perioada protestului spontan, declanşat în data de 27 noiembrie, angajaţii întrerup lucrul timp de o oră.

Salariaţii DRS Alba au ieşit în faţa instituţiei, având scris pe foile de hârtie ţinute în mâine mesaje ca ‘Respectaţi ce v-aţi asumat’, ‘Echitate, nu discriminare’, ‘Respect pentru statistician’ şi ‘Plată egală pentru muncă egală’.

Angajaţii susţin că, spre deosebire de alte instituţii publice, în decurs de 5 ani un salariat cu vechime maximă din DRS Alba a avut o majorare salarială de 14 lei brut, adică 7 lei net, timp în care rata inflaţiei a depăşit 40%.

De asemenea, ei sunt nemulţumiţi de neacordarea sporului de 15% din salariul de bază pentru complexitatea muncii şi de faptul că nu se acordă importanţa cuvenită activităţii direcţiilor teritoriale de statistică.

Totodată, protestatarii cer mărirea schemei de personal, corespunzător volumului de activitate şi deblocarea angajărilor.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei, salariile de bază sunt cuprinse între 4.311 lei şi 6.720 de lei, la care se adaugă un spor de 15% pentru condiţii vătămătoare, între 601 şi 849 de lei, şi indemnizaţia de hrană de 347 de lei. Salariul de bază al directorului este de 8.678 de lei. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)