Monede, fibule, instrument chirurgical, ace de cusut, ace de păr, chei, echipamente militare, vase ceramice şi alte tipuri de artefacte descoperite în ultimii ani la Războieni-Cetate, unde a staţionat în epoca romană ‘Ala I Batavorum’, o trupă de cavalerie adusă în Dacia de împăratul Hadrian, fac obiectul unei expoziţii vernisate joi la Sala Unirii din Alba Iulia.
Denumită ‘Ad Batavos. Cercetări arheologice la Războieni-Cetate’, expoziţia, ai cărei curatori sunt cercetătorii ştiinţifici George Bounegru, din cadrul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, şi Rada Varga, din cadrul Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ Cluj-Napoca, este organizată în cadrul proiectului ‘Oameni, lucruri şi constructe identitare. Materialitatea batavilor din Dacia romană’.
Potrivit acestora, expoziţia prezintă rezultatele cercetărilor sistematice desfăşurate începând cu anul 2016 la Războieni-Cetate de către MNU, finanţate de către Consiliul Judeţean Alba, săpături care investighează o clădire dintr-o aşezare civilă (vicus) situată la nord-vest de castru, denumită convenţional Edificiul I.
Datorită cercetărilor efectuate aici, s-a stabilit că pereţii clădirii erau din lemn, acoperiţi cu lut şi vopsiţi peste, doar fundaţiile fiind din lemn. În ceea ce priveşte utilitatea acesteia, dată fiind prezenţa unei bucătării, precum şi a bijuteriilor şi a altor obiecte casnice, cel mai probabil aici a fost o locuinţă şi nu un sediu administrativ. Clădirea este databilă după mijlocul secolului al II-lea.
Sunt expuse în premieră vase ceramice realizate de către meşterii locali, precum şi tipare şi ponsoane, care au dus la identificarea acestor ateliere locale de ceramişti, inclusiv un dolium (vas de provizii), numeroase artefacte minore, cum ar fi piese de uz comun, obiecte de podoabă, monede etc., realizate cu precădere din os, fier, bronz, dar şi din aur şi argint. Se poate vedea şi o diplomă militară din anul 158 d.Hr.
Pe teritoriul localităţii de azi Războieni-Cetate a existat în antichitate un castru, al cărui interior avea peste 5 hectare, unde a cantonat una dintre cele mai importante trupe din Dacia Romană – ala I Batavorum milliaria, o trupă de cavalerie de elită, formată iniţial din batavi din zona Rinului de Jos. Ea a fost adusă în Dacia în timpul împăratului Hadrian.
Alături de garnizoana trupei, care număra aproape 1.000 de soldaţi, s-a dezvoltat un sat, un centru de producţie ceramic şi un întreg sistem de aprovizionare.
La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi istorici veniţi din întreaga ţară la cea de-a 53-a ediţie a sesiunii ştiinţifice ‘Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului român. 105 ani de la Marea Unire (1918-2023)’, care are loc joi şi vineri la Alba Iulia.
Lucrările conferinţei sunt împărţite în 4 secţiuni, respectiv Arheologie, Istorie, Conservare-restaurare şi Museikon. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)