Acasă93Alba: 'Cântec pentru Făuritorii Libertăţii', la finalul Centenarului Încoronării

Alba: ‘Cântec pentru Făuritorii Libertăţii’, la finalul Centenarului Încoronării

Un spectacol folcloric extraordinar, intitulat ‘Cântec pentru Făuritorii Libertăţii’, al Orchestrei Române de Folclor, a încheiat seria manifestărilor desfăşurate timp de patru zile la Alba Iulia, la împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Organizat de Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba, concertul a avut loc în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, în cadrul acestuia evoluând, în faţa unui numeros public, mai mulţi artişti de folclor, între aceştia fiind Veta Biriş, Mariana Anghel, Cornel Borza, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Leontina Fărcaş, precum şi Grupul vocal tradiţional ‘Muguri de Tezaur’.

Programul a fost completat cu momente de reconstituire istorică filmate ‘in memoriam’ Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Un produs cultural-artistic marca Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’, spectacolul folcloric a fost implementat cu sprijinul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Orchestra Română de Folclor, al cărui dirijor şi iniţiator este Alexandru Pal, este prima orchestră de uniune naţională din ţară, fiind lansată în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naţionale şi a patrimoniului cultural imaterial pe plan internaţional.

În ultima zi a manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării, a mai avut loc un moment de reconstituire istorică, susţinut de reenacteri din Alba Iulia şi judeţul Argeş, intitulat ‘Revista de front’, precum şi un spectacol de teatru pentru copii, după un basm de Regina Maria, ‘Ciobanul şi domniţa’, în regia lui Toma Hogea. Publicul a mai vizionat două proiecţii de film, ambele la Casa de Cultură a Studenţilor, ‘Regele Mihai: drumul către casă’ şi ‘Vizitele monarhilor la Chişinău. Ultimul Rege, Mihai I’.

Manifestările dedicate Centenarului Încoronării, care au cuprins, în general, expoziţii, lansări de carte şi momente de reconstituire istorică, desfăşurate în perioada 13 – 16 octombrie, la Alba Iulia, au fost organizate sub înaltul patronaj al prim-ministrului, în parteneriat cu Consiliul Judeţean, Casa Regală a României şi Primăria Alba Iulia.

Evenimentul care a avut loc la 15 octombrie 1922 la Alba Iulia, supranumit ‘Întabularea Transilvaniei pe România’, a consfinţit actul istoric de la 1 Decembrie 1918.

Zeci de mii de persoane, printre care reprezentanţi ai corpului diplomatic, trimişi speciali din mai multe ţări şi jurnalişti străini, au fost prezente în urmă cu 100 de ani, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, la încoronarea ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria.

Încoronarea ar fi trebuit să aibă loc cu un an mai devreme, în 28 septembrie 1921, dată care corespundea zilei urcării pe tron a Regelui Ferdinand, dar acest lucru nu s-a concretizat din cauza certurilor dintre liderii partidelor politice. De altfel, şi la 15 octombrie 1922, la Încoronare, au absentat liderii unor partide politice din Opoziţie.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks