Colegiul ‘Horea, Cloşca şi Crişan’ Alba Iulia, înfiinţat în 1919 sub denumirea de Liceul ‘Mihai Viteazul’, va fi renovat energetic printr-o finanţare neramursabilă de peste 17,3 milioane de lei, prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, de către administraţia locală.
‘Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Alba Iulia derulează proiectul ‘Renovarea energetică moderată a clădirilor publice – Colegiul Horea, Cloşca şi Crişan din municipiul Alba Iulia’. (…). Valoarea totală nerambursabilă a proiectului este de 17.342.764,64 lei cu TVA’, se menţionează în comunicat.
Durata de implementare a proiectului este de 40 de luni de la data semnării contractului de finanţare, respectiv de la data de 14 decembrie 2022 până la data de 13 aprilie 2026.
‘Am repetat-o în nenumărate rânduri, preocuparea mea pentru educaţie are întâietate, iar din acest punct de vedere, proiectele de reabilitare a clădirilor de învăţământ continuă să se afle pe lista mea de priorităţi. Copiii din Alba Iulia au dreptul la un învăţământ de calitate, iar asigurarea calităţii infrastructurii educaţionale este, în acest context, esenţială’, a afirmat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, potrivit comunicatului menţionat.
Prin implementarea acestui proiect, finanţat prin PNRR, se are în vedere creşterea eficienţei energetice şi reducerea consumului de energie pentru încălzire între 30 şi 60% în comparaţie cu situaţia anterioară renovării.
Vor fi efectuate lucrări pentru reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, lucrări pentru reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum, lucrări pentru realizarea unor sisteme de management energetic integrat pentru clădiri, respectiv modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente, lucrări pentru sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/sau termice pentru consum propriu.
De asemenea, vor fi instalate surse regenerabile de energie, respectiv un sistem de pompe de căldură şi un sistem de panouri fotovoltaice.
La finalul investiţiei, se vor regăsi şi două staţii de încărcare pentru maşini electrice.
Lucrările la actualul sediu al unităţii de învăţământ au debutat în 1923, însă finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)