Toate cele 19 manuscrise anabaptiste aflate în colecţia Bibliotecii Batthyaneum sunt disponibile online, după ce au fost digitalizate printr-un proiect cu Biserica Baptistă din Ungaria.
‘Dragi prieteni, toate cele 19 manuscrise anabaptiste sunt oficial online! Le puteţi răsfoi şi studia căutând după cotă sau denumire pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României’, au anunţat, marţi, pe pagina de Facebook, cei de la Biblioteca Batthyaneum, care au prezentat şi lista acestora.
În luna mai, cei de la Batthyaneum au informat că o colaborare cu Biserica Baptistă din Ungaria a dus la digitalizarea celor 19 manuscrise anabaptiste aflate la Alba Iulia. Digitalizarea a avut loc cu ajutorul unei echipe de profesionişti de la Budapesta, Tripont Fototechnikai Szakuzlet, care a lucrat cu echipamente moderne, la o calitate excepţională (MSI – multispectral imaging).
Manuscrisele sunt reprezentative pentru comunitatea anabaptistă din Vinţ (sec. XVI-XVIII), singura de pe teritoriul actual al României.
Înfiinţată la finele secolului al XVIII-lea de episcopul Ignac Batthyany, un erudit desăvârşit, mare codicolog, savant şi, deopotrivă, mecena, Biblioteca Battyaneum deţine o serie de colecţii foarte valoroase, de la incunabule (cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de ‘leagăn’ a tiparului – n.r.) la cele de numismatică, cochilii şi minerale, precum şi un fond de arhivă a istoriei Transilvaniei foarte important.
Tot aici se află şi Codex Aureus, cel mai cunoscut şi important manuscris medieval occidental anluminat aflat într-o colecţie din România, aflat, din primăvara acestui an, pe Lista UNESCO.