Situl aşezării dacice de la Cugir va fi pus în valoare printr-o investiţie derulată în parteneriat de administraţia locală şi cea judeţeană, care vor încheia un acord de asociere în acest sens.
În cadrul şedinţei ordinare desfăşurate joi, la Cugir, consilierii judeţeni din Alba au aprobat încheierea unui Acord de asociere între UAT – oraşul Cugir, prin Consiliul local al oraşului Cugir, şi UAT – judeţul Alba, prin Consiliul Judeţean Alba, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiţii ‘Punerea în valoare şi valorificarea Sitului arheologic de la Cugir Cetăţuia’.
În acest scop, o cotă de 1/2 din teren va fi trecut din domeniul public al oraşului Cugir în domeniul public al judeţului Alba.
Cele două părţi vor suporta fiecare jumătate din cheltuielile totale.
Valoarea parţială a investiţiei, respectiv suma necesară pentru realizarea conceptului, studiului de fezabilitate, alte studii, expertize, avize, acorduri etc, a fost estimată la 300.000 de lei. Valoarea totală va face obiectul unui act adiţional la acordul de asociere.
Acesta se va încheia pe o perioadă de 10 ani.
La finalizarea lucrărilor, judeţul Alba şi oraşul Cugir vor dobândi dreptul de proprietate în cotă de 1/2 în devălmăşie asupra obiectivului.
Săpăturile efectuate între 1977 şi 1991 la Cugir au dus la dezvelirea unei cetăţi fortificate cu valuri de pământ şi palisade, având în interiorul incintei o serie de complexe de locuire – locuinţe, gropi de provizii etc. Cetatea din Cugir şi-a început existenţa în a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos şi a fost distrusă definitiv în timpul războaielor daco-romane, de la începutul secolului al II-lea după Hristos.