Acasă93Alba: Doar 16 veterani de război mai trăiesc în judeţ; anul trecut...

Alba: Doar 16 veterani de război mai trăiesc în judeţ; anul trecut erau 38

Mai mult de jumătate dintre veteranii de război din judeţul Alba care erau în viaţă în 2021 au decedat în ultimul an, numărul celor sunt printre noi în prezent fiind de 16, potrivit celor afirmate, vineri, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase desfăşurate la Alba Iulia, de către preşedintele filialei Alba ‘Gemina’ a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor în Rezervă şi în Retragere, colonel (rtg) Nicolae Panduru.

‘Anul trecut, în judeţul Alba erau 38 de veterani de război, iar acum mai sunt 16 veterani de război’, a spus Nicolae Panduru, în cadrul unui discurs susţinut de ‘Ziua Veteranilor de Război’, sărbătorită în 29 aprilie, la Monumentul Veteranilor de Război din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

El a adăugat că, la nivel naţional, în 1990 erau 900.000 de veterani de război, anul trecut, 2.610, iar astăzi sunt în viaţă mai puţin de 1.700.

La manifestările care au avut loc vineri la Alba Iulia a participat şi un veteran de război în vârstă de 99 de ani, colonel (rtg) Gheorghe Haţegan, din Oarda de Jos, care a depus o coroană de flori din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război ‘Ferdinand I’, filiala Alba.

Au mai fost depuse coroane şi jerbe de flori din partea autorităţilor centrale, judeţene şi locale, a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ‘Regina Maria’, filiala Alba Iulia, a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Alba ‘Gemina’, a Asociaţiei Militarilor Veterani şi a Veteranilor cu Dizabilităţi din Teatrele de Operaţii.

‘Ziua Veteranilor de Război’ a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1.222/2007. În această zi, în toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks