Două proiecte în valoare de peste 28 de milioane de lei pentru achiziţia de vehicule electrice destinate transportului public şi asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, depuse în parteneriat de autorităţile locale din municipiul Blaj şi o comună învecinată, Crăciunelu de Jos, au primit finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat joi primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.
‘Este vorba despre cele două proiecte legate de transportul public de persoane, ce vizează achiziţionarea de autobuze şi microbuze electrice, implementarea unui sistem e-ticketing şi amenajarea de staţii de încărcare electrice, în valoare totală de peste 28 de milioane de lei, finanţate integral de Ministerul Dezvoltării’, a informat, pe pagina sa oficială de Facebook, primarul municipiului Blaj.
Potrivit acestuia, primul proiect vizează înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public, prin achiziţia a 4 autobuze nepoluante în lungime de 10 metri, 4 autobuze nepoluante în lungime de 12 metri şi a unui microbuz nepoluant. Valoarea aprobată este de peste 25,7 milioane de lei (cu TVA).
Cel de-al doilea proiect depus în parteneriat de cele două Primării vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin achiziţia unui sistem e-ticketing.
În cadrul acestui proiect se vor achiziţiona un sistem de transport inteligent (ITS) şi 12 staţii de încărcare, valoarea aprobată ridicându-se la aproape 2,4 milioane de lei.
Gheorghe Valentin Rotar a mai arătat că administraţia blăjeană îşi propune să reabiliteze, din fonduri proprii sau din surse externe, cele 20 de staţii de autobuz aflate pe raza municipiului, care vor fi transformate în staţii smart. Acestea ar urma să fie astfel dotate cu bănci echipate cu prize USB, display program sosire-plecare, publicitate, comunicare-informare, hartă interactivă, automate bilete şi abonamente, Wi-Fi etc.