Alba este judeţul în care în 2021 s-a înregistrat cel mai mic număr de persoane decedate în accidente rutiere la nivel de ţară, respectiv 10, în ultimii ani, odată cu darea în folosinţă a mai multor tronsoane de autostradă, fiind înregistrat un trend descendent în ceea ce priveşte producerea de evenimente rutiere grave.
‘Alba este judeţul care a înregistrat cea mai mică criminalitate la nivel naţional, respectiv 10 persoane decedate (în accidente de circulaţie – n.r.) pe tot parcursul anului 2021. Dacă ne raportăm la populaţie, suntem undeva la 4,13 la 1.000 de locuitori gradul de mortalitate’, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Serviciului Rutier Alba, comisar şef Dorin Davidaş.
La rândul său, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, comisar şef Florin Dogaru, a apreciat că judeţul Alba este unul ‘din cele mai favorizate din punctul de vedere al infrastructurii pe partea de autostradă’, în prezent fiind mult diminuat traficul rutier pe drumurile naţionale.
În anii anteriori, pe DN1 şi DN7 erau o serie de ‘puncte negre’ în care s-au produs multe accidente cu consecinţe deosebit de grave.
Şeful IPJ Alba a subliniat că, alături de partea de infrastructură, în diminuarea numărului de accidente grave au contat şi modul de acţiune în stradă şi activitatea de prevenţie desfăşurate de poliţiştii rutieri.
Adjunctul şefului IPJ Alba, comisar şef Vasile Darius Bic, a precizat că în Alba sunt 70 de poliţişti rutieri, iar reţeaua de drumuri constă în 350 de kilometri de drumuri naţionale şi europene, peste 1.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 1.000 de kilometri de drumuri comunale.
În 2021, numărul de accidente grave de circulaţie s-a redus în Alba faţă de 2020 cu 25%, iar al persoanelor rănite grav cu 20%. În anul 2020 s-a reuşit reducerea numărului accidentelor grave de circulaţie cu 17% faţă de anul 2019 şi a persoanelor rănite grav cu 22%. Şi în anul 2018 s-a înregistrat reducerea numărului accidentelor grave de circulaţie produse în Alba.