Acoperişurile şi planşeele peste etaj ale Palatului Principilor din Alba Iulia, reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul în anii 1599 şi 1600, au fost supuse unor ample lucrări, în valoare de peste 16 milioane de lei.
‘Palatul Principilor Transilvaniei a intrat într-o nouă etapă. Acum trei luni am recepţionat corpul E, complet restaurat, iar acum avem finalizate acoperişurile şi planşeele peste etaj ale celei mai importante clădiri administrative din Transilvania Evului Mediu, în care a locuit şi Mihai Viteazul. Facem eforturi susţinute pentru a da din nou viaţă acestei clădiri unicat, sub forma Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei’ a declarat, luni, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa.
Potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a municipalităţii, recepţia lucrărilor de reabilitare a acoperişurilor şi planşeelor peste etaj ale corpurilor A, B, C, D, F şi G ale Palatului Principilor a avut loc vineri.
‘Lucrările extrem de complexe (supervizate inclusiv de istorici de artă şi specialişti atestaţi de Ministerul Culturii) au vizat toate şarpantele de lemn existente, bolţile şi planşeele de lemn peste etaj şi învelitorile ansamblului Palatul Principilor Transilvaniei şi au constat în: eliminarea cauzelor de infiltraţii de apă meteorică (înlocuire învelitoare, înlocuire sistem de colectare şi evacuare ape meteorice); ţigla existentă a fost înlocuită cu una ceramică tip ‘solzi’, cu şipci şi contraşipci de lemn, cu dispunere de folie anticondens; eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale şi nestructurale; reabilitarea şi consolidarea zidăriilor de la nivelul podului şi a şarpantei; înlocuirea planşeelor din lemn degradate; reabilitarea acceselor şi scărilor din pod’, se menţionează în comunicat.
Valoarea totală a lucrării recepţionate este de 16.128.472 de lei, inclusiv TVA, din care 16 milioane de lei de la bugetul de stat (99,20%), iar 128.472 de lei (0,80%) cofinanţare din bugetul local al municipiului Alba Iulia.
În urmă cu câteva luni, municipalitatea a recepţionat lucrările la corpul E al palatului, începute în urmă cu cinci ani.
Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală. În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei.
Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei.
Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local.
Aflat în apropierea Catedralei Romano-Catolice şi a Sălii Unirii, fostul palat al principilor Transilvaniei a fost construit în secolul al XV-lea, fiind modificat şi extins în secolele XVI-XVII. Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 11 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.
Clădirea a fost grav avariată de turci şi tătari, în timpul marilor invazii din 1658 şi 1662. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către Imperiul Habsburgic, palatul a fost transformat în cazarmă, rămânând cu acest statut timp de trei secole. Din secolul al XVII-lea, a găzduit garnizoana austriacă cu arsenalul şi cazarma de artilerie, iar în decembrie 1918 a fost atribuit Comenduirii Regimentului 21 Infanterie, rămânând cu destinaţie militară până în urmă cu peste un deceniu.