Mai multe lucrări de refacere a infrastructurii afectate de inundaţiile din vara anului trecut au fost executate pe cursurile de apă Arieş, Abrud şi Ampoi, în Munţii Apuseni, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de Instituţia Prefectului judeţul Alba.
‘Astăzi (miercuri – n.r.) a avut loc, la sediul Primăriei oraşului Abrud, o întâlnire de lucru privind refacerea infrastructurii din zonă, afectată de inundaţiile din vara anului trecut. La întâlnire au participat prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, şeful Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Alba, Liviu Hondola, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, Sorin Vlad, primarul oraşului Abrud, Cristian Albu, primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, primarul comunei Ciuruleasa, Marius Cioara, viceprimarul oraşului Abrud, Sergiu Simina, şi viceprimarul oraşului Câmpeni, Valentin Gog’, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, directorul SGA Alba, Sorin Vlad, a menţionat că, în cadrul Programului de Gospodărire a Apelor, respectiv Planul Tehnic al SGA Alba, s-au executat mai multe lucrări de regularizare şi decolmatare. Astfel, pe raza oraşului Abrud, pe o distanţă de trei kilometri, pe râul Abrud, au fost realizate lucrări de întreţinere, tăieri vegetative şi decolmatare intravilan zona lucrărilor.
Lucrări de decolmatare – reprofilare, asigurarea capacităţii de transport a albiei la debite mari, au fost realizate pe râul Abrud, amonte confluenţă cu râul Arieş, pe o lungime de circa 1,2 kilometri, la Câmpeni, pe râul Arieş, pe o lungime de circa 1,8 kilometri, în zona de confluenţă cu râul Abrud, respectiv pe cursul de apă Ampoi, în vecinătatea drumului DN 74, pe 3 zone: Dealul Mare, Poiana Ampoiului şi Tăuţi.
‘În momentul de faţă se execută lucrări de decolmatare-reprofilare albie, lucrări de tăieri vegetaţie, igienizarea şi ecologizarea râul Abrud, în zona Cărpiniş, U.A.T. Roşia Montană, pe o lungime de cca. 3 kilometri. În continuare se vor executa lucrări de întreţinere curs de apă pe raza U.A.T. – urilor Abrud şi Câmpeni’, se precizează în comunicat.
La rândul său, şeful SDN Alba, Liviu Hondola, a prezentat etapele care au fost parcurse până la ora actuală pentru lucrările de refacere a podului situat pe Drumul Naţional 74A, în localitatea Cărpiniş.
‘Ultimul document obţinut a fost Certificatul de Urbanism pentru realizarea lucrărilor, urmând ca documentaţia pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire să fie depusă la Ministerul Transporturilor. Totodată, pentru remedierea alunecărilor de taluz şi refacerea părţii carosabile afectate de calamităţi pe acelaşi drum naţional, la poziţiile kilometrice 8+350,8+570 şi 8+650, sunt în curs de achiziţionare materialele necesare pentru soluţia de consolidare a terasamentelor cu geosintetice’, se menţionează în comunicat.
Mai multe zone din Munţii Apuseni au fost afectate în vara anului trecut de inundaţii.