AcasăStiri generaleAlba: Manuscris cu o primă formă a operei 'Luntrea lui Caron', expus...

Alba: Manuscris cu o primă formă a operei ‘Luntrea lui Caron’, expus la Sala Unirii

Un manuscris ce conţine o primă formă a operei ‘Luntrea lui Caron’ a lui Lucian Blaga poate fi văzut la Sala Unirii din Alba Iulia de marţi până în Noaptea Muzeelor.

‘Cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la naşterea lui Lucian Blaga, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia expune la Sala Unirii un inedit manuscris aparţinând poetului. Manuscrisul conţine o primă formă a operei ‘Luntrea lui Caron’ şi poate fi văzut la Sala Unirii începând de astăzi, 9 mai 2023, până în data de 13 mai (Noaptea Muzeelor)’, au anunţat, marţi, pe pagina de Facebook, reprezentanţii muzeului din Alba Iulia.

Lucian Blaga şi-a prefigurat propria înmormântare în ‘Luntrea lui Caron’, alegându-şi locul şi direcţia de aşezare a mormântului cu vederea spre Râpa Roşie, monument al naturii. Testamentul lui Lucian Blaga, transmis prin romanul cu tentă autobiografică, a fost nesocotit însă, astfel încât, la o jumătate de secol de la trecerea în nefiinţă a celui care a crezut cu tărie că ‘veşnicia s-a născut la sat’, la doar câţiva metri de mormântul acestuia, din curtea bisericii din Lancrăm, a fost ridicată o sală de sport care obturează orizontul spre Râpa Roşie. Încă de la demararea construcţiei, în 2004, importanţi oameni de cultură au protestat faţă de ‘desfigurarea’ şi ‘profanarea’ locului, susţinând în plus că sala de sport a fost construită în zona de protecţie a mormântului, înscris în Lista Monumentelor Istorice din 1992 ca monument cu valoare memorială.

Al nouălea şi cel mai mic dintre copiii preotului Isidor Blaga, Lucian Blaga s-a născut în Lancrăm în 9 mai 1895. Filosoful, dramaturgul şi diplomatul Lucian Blaga a murit la Cluj-Napoca, în 6 mai 1961, fiind înmormântat în ziua în care ar fi trebuit să aniverseze 66 de ani, în cimitirul din curtea bisericii din Lancrăm, unde aproape toţi cei care îşi dorm somnul de veci aici sunt din familia Blaga. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks