Numărul vizitatorilor înregistraţi în primul trimestru la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia a fost de peste trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de către instituţia muzeală.
‘Nu mai puţin de 14.568 persoane au trecut pragul muzeului în perioada ianuarie-martie 2023, o cifră impresionantă, care depăşeşte cu mult numărul de vizitatori, respectiv 4.656, care au fost înregistraţi în anul 2022, tot în această perioadă’, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, această afluenţă mare de public este rodul unor expoziţii sau evenimente de succes organizate în această perioadă de muzeul din Alba Iulia.
Dintre acestea este amintită expoziţia ’24 ianuarie – Unirea Principatelor Române’, ocazie cu care au fost expuse în premieră în Sala Unirii o serie de documente şi piese originale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar şi copia oficială a Convenţiei de la Paris din 1859 acordată Principatelor Române de către Imperiul Otoman. De asemenea, un alt eveniment extrem de bine primit de public a fost, potrivit comunicatului, vernisajul expoziţiei ‘Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste’, manifestare desfăşurată de Ziua Femeii, în prezenţa îndrăgitei interprete de muzică uşoară. De precizat că această expoziţie mai poate fi văzută la Sala Unirii până în data de 7 mai.
Faţă de anul trecut, preţurile biletelor la MNU Alba Iulia – clădirea Babilon s-au dublat, păstrându-se în continuare liber accesul în Sala Unirii.
Înfiinţat în 1887, muzeul este amplasat în zona centrală a fortificaţiei Cetatea Alba Carolina. Din 1967, muzeul îşi are sediul în clădirea Babilon, iar în imediata sa vecinătate se află Sala Unirii. Edificiul ”Babilon” este o construcţie ridicată în perioada 1851-1853, iar Sala Unirii este găzduită de clădirea fostului cazinou militar, ridicată între anii 1898 şi 1900.
În ultimele decenii, patrimoniul muzeului din Alba Iulia a crescut atât prin cercetările arheologice întreprinse, cât şi prin achiziţii şi donaţii, ajungându-se, în prezent, la aproximativ 200.000 de piese.
Prin semnificaţia sa istorică şi prin colecţiile pe care le deţine, muzeul din Alba Iulia este una dintre instituţiile de prim rang ale României. În patrimoniul muzeului se află zeci de bunuri cultural mobile, unele unicat, care sunt considerate, prin lege, de valoare excepţională pentru umanitate.