Un eveniment omagial dedicat memoriei muzicianului Carl Filtsch (1830-1845), considerat cel mai strălucit discipol al lui Frederic Chopin, are loc la acest sfârşit de săptămână în Sebeş, oraş în care s-a născut în urmă cu 192 de ani.
‘Zilele muzicale Carl Filtsch’ au debutat vineri cu un moment omagial la statuia lui Carl Fitsch, situată pe aleea din vecinătatea Bisericii Evanghelice din Sebeş. Ulterior, în incinta Bisericii Evanghelice a avut loc concertul educativ ‘Harmony of sounds’. Tot aici, sâmbătă seara se va desfăşura un concert omagial Carl Filtsch, eveniment organizat în parteneriat cu Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ Cluj-Napoca.
Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeş. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.
De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică, ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.
Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el a rămas următoarea frază: ‘Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia’.
La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra, unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.
Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de boală, la vârsta de numai 15 ani.
Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu)