Alba: Orchestra Română de Folclor, lansată de Ziua Naţională a României

0
403

Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune naţională, constituită din artişti instrumentişti profesionişti din toate zonele istorice ale României, va fi lansată în 1 Decembrie, de Ziua Naţională, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, de către Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba.

‘Orchestra este un proiect cultural al Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’ Alba, instituţia urmând să lanseze şi o producţie proprie (concept artistic, regie de sunet, filmare, montaj şi masterizare), respectiv Concertul extraordinar de folclor ‘Alba uneşte România’. Orchestra Română de Folclor îşi are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, este constituită din artişti instrumentişti profesionişti din toate zonele istorice ale României şi va lua parte la proiectele de importanţă naţională şi internaţională ale Centrului de Cultură ‘Augustin Bena”, se menţionează în comunicat.

În cadrul concertului de lansare a orchestrei, eveniment organizat sub mottoul ‘Alba uneşte România’, dedicat Zilei Naţionale a României, sunt prezenţi peste 65 de artişti din Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crişana, Maramureş, Bucovina şi Republica Moldova.

Iniţiator şi dirijor al orchestrei este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ‘Augustin Bena’.

Filmările concertului au fost realizate recent la Palatul Cultural din Blaj, cu inserţii de pe Câmpia Libertăţii din Blaj, Piaţa Tricolorului, Catedrala Reîntregirii Neamului şi Sala Unirii din Alba, precum şi cu prezenţa unora dintre cei mai iscusiţi meşteri tradiţionali din România. Concertul extraordinar de folclor ‘Alba uneşte România’ se bucură de prezenţa celor mai importanţi artişti de folclor din ţară, atât din generaţia de aur, cât şi din generaţia tânără. El va fi difuzat în ziua de 1 Decembrie, de numeroase posturi de televiziune din ţară. De asemenea, va fi distribuit spre difuzare tuturor misiunilor diplomatice ale României din toată lumea şi Institutelor Culturale Române din străinătate.

Pentru participanţii la manifestările de la Alba Iulia, concertul va fi difuzat pe patru ecrane led amplasate în Cetatea Alba Carolina (Sala Unirii, Monumentul Unirii, Catedrala Reîntregirii Neamului şi Piaţa Cetăţii).

Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură ‘Augustin Bena’, Muzeul Naţional al Unirii, Biblioteca Judeţeană ‘Lucian Blaga’ şi Teatrul de Păpuşi ‘Prichindel’, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi Primăria Municipiului Alba Iulia, organizează şi în acest an o serie de activităţi omagiale, cultural-artistice şi ştiinţifice dedicate Zilei Naţionale a României. Manifestările, care se vor desfăşura cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, vor fi transmise şi pe paginile de Facebook ale instituţiilor organizatoare.

Sursa: AGERPRESS