Curia Arhiepiscopală Majoră din Blaj va găzdui joi evenimentul ‘Pâinea care ne uneşte’, desfăşurat în cadrul unui program mai amplu, ‘Luna Diasporei’, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, potrivit unui comunicat transmis, marţi, AGERPRES de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
‘Pâinea poate fi considerată un simbol al dorului şi al urărilor de bun-(re)venit acasă al celor plecaţi, un mod călduros de întâmpinare, tipic românesc, dacă ne gândim la pâinea şi sarea întinse pe un ştergar celor care ne calcă pragul. Pâinea a stat mereu nu doar în centrul mesei, ci şi al universului nostru, familial sau religios. În cadrul unui program mai amplu, ‘Luna Diasporei’, organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care se desfăşoară pe întreg teritoriul ţării şi cuprinde diferite activităţi şi concursuri destinate românilor din diaspora, va avea loc evenimentul ‘Pâinea care ne uneşte’, care se va desfăşura pe data de 19 august 2021, la ora 17, la Sediul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, Piaţa 1848, nr. 11, în Aula Mare’, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, la eveniment vor participa atât reprezentanţi ai clerului, cât şi laici, din ţară şi din străinătate.
Printre vorbitori se vor regăsi PS Cristian Crişan, Episcop Auxiliar şi Vizitator Apostolic pentru credincioşii greco-catolici români din diaspora, care va adresa un cuvânt de bun-venit, prof. univ. dr. Ion Buzaşi, care va rosti un discurs despre ‘Ţipăul în literatură şi memorialistică’, un preot greco-catolic din diaspora, care va aduce o mărturie despre comunităţile româneşti din străinătate, secretarul de stat Oana Ursache, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, şi pr. lect. univ. dr. Anton Rus, care va vorbi despre ‘Ţipăul din punct de vedere teologic şi istoric, pâinea care uneşte de secole’.
Reţeta autentică de preparare a acestei pâini deosebite, ţipăul, şi totodată surpriza evenimentului, va fi oferită de una din cele mai vechi familii de brutari din Blaj.
La această discuţie deschisă vor fi invitaţi profesori ai Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ Cluj-Napoca, studenţi ai Seminarului Major Arhieparhial ‘Bunavestire’ din Blaj, surorile din Congregaţia Maicii Domnului, membri ai parohiei Blaj II etc.