AcasăStiri generaleAlba: Peste 15 milioane euro, pentru revitalizarea siturilor UNESCO şi de clasa...

Alba: Peste 15 milioane euro, pentru revitalizarea siturilor UNESCO şi de clasa ‘A’ din Regiunea Centru

Peste 15 milioane de euro sunt disponibile pentru reabilitarea şi valorificarea patrimoniului cultural UNESCO şi de clasa ‘A’ din cele şase judeţe din Regiunea Centru, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

‘În calitatea sa de Autoritate de Management pentru Programul ‘Regiunea Centru’ (PR Centru), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru lansează apelul de proiecte de tip competitiv cu termen limită de depunere, pentru revitalizarea patrimoniului cultural din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Este vorba despre o alocare de peste 15,14 milioane euro, sume nerambursabile, pentru Intervenţia 7.1.1 – Conservarea, protecţia şi punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO şi de clasă ‘A’, din cadrul Acţiunii 7.1 – Dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale, prin punerea în valoare a potenţialului lor turistic natural şi cultural, care este inclusă în Prioritatea de Investiţii 7 – ‘O Regiune cu turism sustenabil’ din Programul ‘Regiunea Centru”, se arată în comunicat.

Potrivit directorului general al ADR Centru, Simion Creţu, majoritatea obiectivelor de patrimoniu UNESCO şi o mare parte a celor de clasa ‘A’ se află în mediul rural, din care unele au fost parţial restaurate prin programele anterioare, dar multe dintre ele încă au nevoie de intervenţii.

‘Astfel, ADR Centru a coordonat – în perioada 2007-2020 – investiţii în valoare totală de peste 80 milioane euro, prin 39 proiecte pentru reabilitarea patrimoniului antropic din Regiunea Centru, prin care au fost reabilitate şi repuse în circuitul turistic 56 de obiective, cetăţi, biserici fortificate, lăcaşuri de cult cu statut de monumente şi muzee. Prin acest apel de proiecte propunem restaurarea/conservarea obiectivelor importante de patrimoniu (UNESCO şi clasa A) din mediul rural. Punerea lor în valoare va contribui la promovarea turismului cultural sustenabil, care, alături de turismul bazat pe promovarea resurselor naturale, sprijină procesul de dezvoltare locală şi regională, cu accent pe dezvoltarea economiilor, culturilor, stilurilor de viaţă şi tradiţiilor locale’, a declarat Simion Creţu, citat în comunicatul menţionat.

Apelul de proiecte este unul de tip competitiv, cu termen limită de depunere a cererilor de finanţare. Perioada de depunere a proiectelor pentru acest apel de proiecte este cuprinsă între 2 septembrie 2023, ora 12,00, şi 2 februarie 2024, ora 12,00.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 15.140.716 euro, din care sprijin FEDR 13.132.254 de euro şi 2.008.462 de euro finanţare de la bugetul de stat.

Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 500.000 de euro, iar valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu poate depăşi 5 milioane de euro.

Solicitanţi eligibili în cadrul acestui apel de proiecte pot fi unităţile administrativ teritoriale de bază din mediul rural şi unităţile administrativ teritoriale de nivel judeţean din Regiunea Centru. De asemenea, pot depune proiecte şi parteneriatele între cele două tipuri de unităţi administrativ teritoriale de mai sus sau între acestea şi unităţi de cult şi/sau ONG cu personalitate juridică.

Activităţile eligibile aferente activităţii de bază vizează două mari categorii: conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a siturilor/monumentelor de patrimoniu cultural UNESCO şi de clasă A din mediul rural, inclusiv reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a unor elemente din situri de patrimoniu cultural UNESCO.

De asemenea, sunt eligibile şi o serie de activităţi complementare şi auxiliare investiţiei de bază, activităţi care vin să sprijine punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu şi accesibilitatea acestuia. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks