Proiecte în valoare totală de peste 6 miliarde de euro au fost finanţate din fonduri europene în ultimii 15 ani în judeţul Alba, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, prim-vicepreşedinte al PNL Alba.
‘În procesul dezvoltării locale, în ultimii 15 ani, judeţul nostru a atras resurse importante pentru dezvoltare, prin toate programele finanţate din fonduri europene fiind derulate în total 4.345 proiecte, a căror valoare totală depăşeşte 6 miliarde euro. Combinat cu efectele în lanţ ale investiţiilor private, care au venit odată cu aceste finanţări semnificative în infrastructura economico-socială regională, dezvoltarea sustenabilă a judeţului Alba pe principii liberale este acum vizibilă pentru oricine’, a spus Creţu.
Acesta s-a referit, ca exemplu, la absorbţia fondurilor prin POR 2014-2020. El a menţionat că, în ultimii 8 ani, în Alba s-au derulat 190 de proiecte, din care 98 ale mediului de afaceri, cu o valoare totală de peste 310 milioane euro.
‘Peste 70% din aceste proiecte sunt finalizate sau se vor finaliza în acest an, încă aproximativ 20% urmând a se încheia până la sfârşitul anului 2024. O parte dintre proiecte vor fi etapizate, respectiv vor intra la finanţare în perioada 2021-2027’, a spus Creţu.
Directorul general al ADR Centru a mai spus că reţeaua rutieră a judeţului Alba s-a extins în perioada 2007-2023 cu 435 de kilometri, ponderea drumurilor judeţene modernizate crescând cu 70%.
Potrivit lui Simion Creţu, în următorii ani vor fi investiţi peste 80 milioane de euro, prin 9 proiecte, pentru reabilitarea a mai mult de 100 kilometri de drumuri judeţene, în special în zona montană.
În ceea ce priveşte investiţiile în domeniul sănătăţii, în Alba, în ultimii ani, s-au investit aproape 33 milioane de euro.
‘Pentru noi, cele mai importante investiţii au fost cele de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, unde s-au investit peste 7 milioane de euro. La acestea se vor adăuga, începând din anul următor, lucrările pentru realizarea secţiilor noi şi moderne de Oncologie şi Cardiologie intervenţională. Investiţii în sfera medicală au fost realizate şi la spitalele din Blaj, Aiud, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Zlatna şi Abrud’, a adăugat Simion Creţu.
El a susţinut că politica administraţiei locale liberale a sprijinit constant mediul de afaceri din judeţ.
Astfel, Alba a înregistrat în trei decenii investiţii româneşti şi străine de peste 2 miliarde de euro, majoritatea concentrate în Sebeş, Blaj, Cugir şi Alba Iulia, dar şi în câteva localităţi rurale, cum ar fi Ciugud, Galda de Jos şi Decea.
‘Aceste investiţii au dus la creşterea numărului de salariaţi din judeţul nostru la aproape 100.000 de persoane, fiind acum mai mulţi angajaţi decât în anii 2000. Concomitent, numărul de şomeri înregistraţi la sfârşitul anului 2022 a scăzut la jumătate faţă de anul 2007, în timp ce rata şomajului a scăzut de 4 ori. Pentru toţi salariaţii, valoarea câştigului salarial mediu a crescut constant, venitul mediu net depăşind în prezent 800 de euro, iar creşterea veniturilor a dus automat şi la creşterea numărului de locuinţe nou construite, în 2022 acesta fiind de 859, dublu faţă de anul 2007’, a mai spus liberalul.
Simion Creţu a mai arătat că, potrivit datelor macroeconomice, investiţiile publice şi private au făcut ca valoarea PIB/locuitor în Alba să crească la 71.550 de lei, judeţul urcând pe al 9-lea loc la nivel naţional.
De asemenea, potrivit acestuia, numărul agenţilor economici din judeţ a depăşit anul trecut cifra de 10.500, existând cu 35% mai multe companii decât în urmă cu două decenii.
‘Toate aceste investiţii au dus şi la creşterea exporturilor judeţului de aproape 6,3 ori, în perioada 2007-2023’, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL Alba.
Simion Creţu a mai punctat că, pentru anul 2024, judeţul Alba se pregăteşte să atragă o parte cât mai mare din resursele puse la dispoziţie din fonduri europene prin programele din perioada 2021-2027, în primul rând pentru dezvoltare urbană, creşterea mobilităţii eco-eficiente, reabilitarea zonelor verzi, eficientizare energetică şi modernizarea infrastructurii din educaţie, pentru mediul public.