Poliţiştii din Alba dispun din această lună de o sală de pregătire sportivă şi proceduri operaţionale, o investiţie de peste 165.000 de lei, amenajată în Galda de Jos, la câţiva kilometri de Alba Iulia, unde sunt învăţaţi cum să dobândească deprinderile necesare pentru a fi în măsură să intervină la orice eveniment.
Stagiul de pregătire, care durează trei zile, poate fi parcurs deocamdată doar o singură dată pe an de către un poliţist, obiectivul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba fiind acela de a putea lua parte fiecare poliţist la cel puţin trei astfel de module anual.
‘Beneficiind acum de această sală de pregătire, capacitatea noastră de a pregăti poliţişti este considerabil crescută. Preconizăm ca în următorul an fiecare poliţist să treacă cel puţin prin trei şedinţe de pregătire prin această sală’, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Biroului Pregătire Profesională din IPJ Alba, inspector principal Ioan Beca.
Acesta susţine că ‘nu este foarte eficient’ ca un astfel de antrenament să fie făcut doar o singură dată pe an, de aceea le recomandă poliţiştilor să îşi îmbunătăţească nivelul de pregătire şi să investească timp constant în a-şi îmbunătăţi performanţa personală.
Noul spaţiu pentru pregătirea fizică şi tactică a poliţiştilor, amenajat în clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Biroul Pregătire Profesională şi care a fost prezentat vineri presei, a fost dat în folosinţă în această lună.
Potrivit inspectorului principal Ioan Beca, valoarea lucrărilor executate este de peste 106.000 lei iar cea a dotărilor şi echipamentelor necesare aducerii spaţiului destinat pregătirii la standardele unei săli de profil a fost de peste 59.000 de lei.
‘Dotarea va permite adăugarea de elemente noi, de o complexitate crescută şi implementarea unui concept de pregătire în domeniul intervenţiei poliţiştilor, adaptat provocărilor actuale’, a spus şeful Biroului Pregătire Profesională.
Beca a menţionat că, în ultimul an, Biroul Pregătire Profesională, înfiinţat în 2021, a organizat 31 de stagii de pregătire, la care au luat parte peste 500 de poliţişti, cei mai mulţi dintre aceştia făcând parte din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale şi poliţia transporturi.
Pregătirea în domeniul conducerii defensive a fost organizată în afara acestor stagii, o zi pe săptămână şi a fost parcursă în ultimul an de 412 poliţişti.
‘Am structurat acest program de pregătire în aşa fel încât să putem pe durata unui an să parcurgem toţi poliţiştii din cadrul structurilor operative o singură dată în acest stagiu de pregătire. El este structurat pe durata a trei zile, perioadă în care poliţiştii sunt antrenaţi din punct de vedere fizic, pentru autoapărare, din punct de vedere tactic şi tragere cu armamentul din dotare. Separată de acest modul de pregătire este pregătirea de conducere auto în regim defensiv’, a explicat Beca.
În activităţile de pregătire au fost folosite diferite scenarii şi simulate diversele faze ale intervenţiei, cursanţii având posibilitatea să îşi însuşească, atât teoretic, cât şi practic, regulile de intervenţie.
Potrivit şefului IPJ Alba, comisar-şef Florin-Constantin Dogaru, din cele 903 funcţii prevăzute în organigramă sunt încadrate în prezent 767.