Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, le-a recomandat, vineri, cetăţenilor să fie prudenţi şi atenţi în continuare, chiar dacă nivelul apei din lacul Tăul Mare a scăzut iar experţii au apreciat că populaţia se poate întoarce acasă din locurile în care a fost evacuată.
Nivelul apei din lacul Tăul Mare a scăzut vineri cu 4,8 metri faţă de cota măsurată duminică, 1 octombrie, şi cu 5,25 metri faţă de valoarea normală de retenţie al apei în lac, situaţie în care specialiştii au menţionat că nu se mai impune evacuarea oamenilor.
‘Mă bucur că am putut, cu sprijinul celor implicaţi, să ajungem la acea ţintă care s-a propus duminică, la sesizarea acestui incident, şi că cetăţenii comunei Roşia Montană se vor putea întoarce acasă în cel mai scurt timp. În acelaşi timp, vreau să le mulţumesc celor din Roşia Montană pentru înţelegere şi să-i rog la prudenţă şi la atenţie, pentru că aşa cum spuneau şi specialiştii, pericolul nu a fost îndepărtat în totalitate. De aceea, trebuie să fim receptivi’, a declarat primarul într-o conferinţă de presă.
Edilul local a menţionat că Primăria Roşia Montană va face tot posibilul ca în cel mai scurt timp să pună în aplicare toate recomandările pe care le va primi de la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
‘În cel mai scurt timp să readucem siguranţa în zonă’, a spus primarul.
La rândul său, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonelul Ovidiu Costea, a arătat că după anunţarea incidentului de către autorităţile locale, au fost dispuse o serie de măsuri care au constat în evacuarea populaţiei din zona afectată, o mare parte dintre cetăţeni refugiindu-se la rude, în altă localitate.
Au fost transmise mai multe mesaje prin sistemul RO-ALERT prin care cetăţenii au fost informaţi despre măsurile care urmează să fie dispuse şi ceea ce au de făcut în astfel de situaţii.
Evacuarea apei din baraj s-a realizat cu şase motopompe de mare capacitate, aduse de la ISU Alba, Cluj, Bihor, Mureş şi Hunedoara.
‘La această intervenţie au participat aproape 250 de pompieri cu peste 27 de mijloace, din cinci judeţe, aici fiind inclus şi judeţul Alba. Vreau să mulţumesc, pe această cale, tuturor instituţiilor implicate în gestionarea acestei situaţii de urgenţă, fără ajutorul cărora nu puteam să ne aflăm astăzi, la aproape şapte zile de la crearea acestei situaţii, într-un moment în care oamenii să se poată întoarce acasă. În perioada imediat următoare colegii mei vor rămâne în Roşia Montană cu patru motopompe de mare capacitate pentru a continua evacuarea apei din baraj şi menţinerea acesteia până la un nivel la care specialiştii vor putea să intervină pentru realizarea măsurilor comunicate’, a spus şeful ISU Alba.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba va adopta o hotărâre cu toate măsurile dispuse de specialişti.
Pe data de 1 octombrie, în jurul orei 16,00, reprezentanţii Primăriei Roşia Montană au observat apariţia unei pâlnii de eroziune pe coronamentul barajului Tăul Mare. Fenomenul a apărut în zona din dreptul golirii de fund a barajului.
La faţa locului acţionează pompieri din mai multe judeţe, dar şi jandarmi, poliţişti, militari, specialişti de la Apele Române şi de la alte instituţii abilitate.