O reconstituire a ‘Zborului Unirii’ din 23 noiembrie 1918 va avea loc joi la Blaj, pe Câmpia Libertăţii, în amintirea momentului de acum 105 ani când un avion pilotat de locotenentul Vasile Niculescu, avându-l ca pasager pe căpitanul Victor Precup, a adus mesajul Guvernului României, aflat atunci la Iaşi, către Consiliul Naţional din Transilvania, care pregătea Adunarea de la Alba Iulia.
”Zborul Unirii’ va fi reconstituit în jurul orei 11,40, când pe Câmpia Libertăţii va ateriza un ofiţer paraşutist, care va aduce mesajul Primăriei Bacău, pentru a fi transmis autorităţilor din municipiul Blaj’, a transmis, marţi, Primăria municipiului Blaj.
Începând din anul 1993, au avut loc mai multe reeditări ale ‘Zborului Unirii’, cea mai recentă în 2018.
În 23 noiembrie 1918 a avut loc istoricul zbor pe ruta Bacău-Blaj, când locotenent aviator Vasile Niculescu şi căpitanul transilvănean Victor Precup au trecut munţii cu un avion tip Farman 40.
În plină iarnă, cu un avion cu carlinga deschisă şi cu instrumente de navigaţie rudimentare, cei doi au trecut munţii pentru a aduce mesajul Marelui Cartier General Român către Consiliul Naţional Român din Blaj prin care se anunţa hotărârea Armatei Române de a trece Carpaţii.
‘Zborul Unirii’ a durat două ore şi s-a efectuat la 2.600 de metri altitudine, cu un aparat Farman 40 nr. 3240, fiecare membru al echipajului fiind cu faţa protejată de un strat gros de parafină, singura soluţie pentru a supravieţui la minus 40 de grade Celsius.
Piloţii nu au avut nici paraşute, nici armament, iar carlinga fusese deschisă pe tot parcursul zborului. La întoarcere, pe lângă acte importante ce trebuiau să ajungă în Regat, au primit, în mod simbolic, o bucată de piatră care se păstrase din monumentul ridicat în anul 1848 de către români pe Câmpia Libertăţii din Blaj şi care fusese distrus de inamic.
Sute de oameni şi-au pus semnătura pe pânza avionului, fiind mesajul românilor din Ardeal către Guvernul de la Iaşi, anunţând Unirea care va avea loc peste doar câteva zile.
Acest zbor istoric ce a fost efectuat între Bacău şi Blaj a fost prima legătură a Transilvaniei cu România după Pacea de la Bucureşti. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)