Judeţul Alba dispune de cinci abatoare autorizate sanitar-veterinar unde crescătorii de ovine ar putea să-şi sacrifice mieii în condiţii de maximă siguranţă, respectiv în oraşele Blaj şi Cugir şi în localităţile Ighiu, Miraslău şi Mesentea, potrivit unui comunicat transmis miercuri, AGERPRES, de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
‘Reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităţilor administrativ-teritoriale, care deţin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor şi care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauţie, în contextul creşterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2. Se impune o analiză foarte atentă şi responsabilă înaintea iniţierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluţia pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât şi obligaţia de a respecta restricţiile instituite în contextul epidemiologic’, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, organizarea unor astfel de centre de sacrificare ar favoriza contactul direct între mai multe persoane şi formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autorităţile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19.
Un ‘alt mare pericol’, în aceasta perioadă, este reprezentat de evoluţia a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul judeţului, mai atrag atenţia cei de DSVSA Alba.
‘Ca o primă soluţie faţă de cele specificate anterior, menţionam că la nivelul judeţului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificaţi mieii în condiţii de maximă siguranţă, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj şi SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea’, precizează sursa citată.
Carnea provenită de la mieii sacrificaţi în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deţinătorii de oi, operatori economici înregistraţi sau autorizaţi sanitar-veterinar, în supermarketuri, măcelării, pieţe agroalimentare, iar mieii proveniţi din exploataţii nonprofesionale sacrificaţi în abatoare pot fi comercializaţi de către proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor sau direct către consumatorul final.
Crescătorii de ovine care se află la distanţe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în ‘Centre de sacrificare miei’ autorizate temporar, la solicitarea şi cu asumarea întregii responsabilităţi de către reprezentaţii UAT-urilor care deţin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare.