Şapte centre de evaluare pentru bolnavii de COVID-19 au fost înfiinţate în judeţul Alba în contextul creşterii numărului de cazuri şi al debutului valului 5 al pandemiei, respectiv în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Abrud şi Cugir, a informat, marţi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
‘În contextul creşterii numărului de cazuri COVID-19, la nivelul judeţului Alba au fost înfiinţate 7 centre de evaluare pentru bolnavii COVID-19, în unităţile sanitare din judeţ (…). Astfel, pacienţii diagnosticaţi pozitiv într-un centru autorizat (spital, laborator, Ambulanţă, medic de familie) pot să se programeze în vederea evaluării stării de sănătate, la recomandarea medicului de familie, pe bază de trimitere. Medicii de familie sunt cei care efectuează monitorizarea pacienţilor pozitivi. Evaluarea pacienţilor cuprinde recoltare analize de sânge, precum şi examinare CT sau radiografie pulmonară’, se menţionează într-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, astfel de centre funcţionează pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, Spitalele Municipale Aiud (aici, din 17 ianuarie), Blaj şi Sebeş, Spitalele Orăşeneşti Abrud şi Cugir şi Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud.
În condiţiile în care medicul specialist din centrul de evaluare unde se prezintă pacientul, urmare a evaluării consideră că se impune internarea, pacientul va fi transferat într-o secţie destinată tratării pacienţilor COVID-19. Totodată, dacă medicul consideră că este necesară administrarea anticorpilor monoclonali, pacienţilor le va fi administrat acest tratament, cu condiţia rămânerii sub supraveghere medicală în centrul de evaluare pentru minimum 6 ore, conform metodologiei, după care aceştia pot să îşi continue tratamentul medicamentos la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.
‘În judeţul Alba, Planul de rezilienţă al spitalelor în caz de recrudescenţă a cazurilor COVID-19 este actualizat şi operaţional, majoritatea spitalelor păstrându-şi numărul de paturi alocate pacienţilor COVID-19. Numărul paturilor pentru tratarea pacienţilor pozitivi este de 347 – forme uşoare şi medii şi 33 – ATI COVID’, se arată în comunicat.
DSP Alba precizează că, în cazul în care va fi necesar, numărul paturilor poate fi suplimentat.
‘Încă din luna decembrie, sistemul sanitar din Alba a început pregătirile pentru valul 5. Am păstrat structura funcţională a spitalelor din valul 4 întrucât am anticipat valul ce va urma. Provocarea sistemului sanitar judeţean a fost asigurarea accesului în spitale atât a bolnavilor COVID, cât şi a celor non-COVID. În acest sens, factorul decisiv a fost efortul cadrelor medicale. Toate resursele pe care le avem la îndemână sunt în acest moment pregătite şi operaţionale’, a susţinut, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.