Singurul veteran de război din Alba al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), colonelul în retragere Ioan Cerghedean, în vârstă de aproape 101 ani, a fost vizitat de preoţii militari ai MAI din Transilvania, prezenţi în Alba cu prilejul unui cerc pastoral misionar.
‘În contextul anului omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice în Patriarhia Română, colonel în retragere Cerghedean Ioan, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, a fost vizitat de preoţii militari prezenţi pentru desfăşurarea Cercului Pastoral Misionar al preoţilor militari din MAI pentru regiunea Transilvania’, se menţionează într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES, de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Alba.
Veteranul de război a primit din partea Jandarmeriei Alba o diplomă de excelenţă în semn de apreciere şi preţuire pentru cariera militară şi serviciul adus ţării, iar din partea Jandarmeriei Timiş, judeţ unde a urmat şcoala militară, placheta de onoare a inspectoratului, înmânată de preotul militar Mihai Adrian Venter.
‘A dat pământului românesc tot ce a avut: credinţă, urmaşi, sudoare, iar acum se bucură de zilele pe care Dumnezeu îi îngăduie să le împartă cu cei dragi. Ne-a poftit în curte şi, ca o gazdă primitoare, s-a aşezat în capul mesei şi ne-a povestit despre familia sa. A depănat câteva amintiri din perioada războiului şi s-a bucurat de clipele petrecute împreună cu această ocazie’, au transmis reprezentanţii IJJ Alba.
Ioan Cerghedean locuieşte în Galda de Jos, acolo unde, în iunie anul trecut, a fost vizitat şi felicitat de jandarmi cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani.
Veteranul de război s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922.
A urmat cursurile Şcolii de Jandarmi la Timişoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază şi ordine publică în zona Avrigului, din judeţul Sibiu.
În Alba mai trăiesc doar câţiva veterani de război, iar cu excepţia amintită toţi au fost militari în armată. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)